ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Fem snackisar under valrörelsen 2018

Filip Joelsson · 6 Sep 2018
Uppdaterad 6 Sep 2018
Snackisarna har involverat politiker inom såväl majoriteten som oppositionen, och SD.

Snackisarna har involverat politiker inom såväl majoriteten som oppositionen, och SD. Foto: IBL


Valrörelsen är inne i sin absoluta slutspurt. Men vad vore en valrörelse utan en och annan skandal eller snackis längs vägen? Här kommer en snabb genomgång av fem som rört om i valgrytan den senaste månaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Lövins dyra flygresor

I slutet av augusti avslöjade Expressen att Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, tillika klimatminister, inte riktigt lever som hon lär. Lövin, som varit drivande i genomförandet av en flygskatt som gör det dyrare för gemene man att flyga, reser själv ofta i lyx.

Foto: IBL
Foto: IBL

I regeringskansliets riktlinjer står det att statsråden normalt ska välja ekonomiklass, om det inte finns särskilda skäl för business class. Lövin väljer dock ofta det senare, och under mandatperioden har hennes flygresor kostat skattebetalarna närmare 1,5 miljoner kronor, enligt Expressen. Det är betydligt mer än vad statsminister Löfven lagt på flygresor under samma period.

– Har man långa resor är det motiverat också av säkerhetsskäl för ministrar att man bör sitta i business class, svarade Lövin efter kritiken, och menade samtidigt att en resebyrå bokat resorna åt henne, samt att regeringskansliets expeditionschef godkänt biljetterna.

Åkessons P3-diss

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i förra veckan medverkade i P3:s partiledarutfrågning inleddes avsnittet, som alltid, med att gästen häcklas i ett satirinslag. Åkesson kallades bland annat för ”viktpendlare”, ”spelmissbrukare” och ”landsförrädare”.

Foto: IBL
Foto: IBL

Satiren ogillades starkt av Åkesson.

– Det är vad jag förväntar mig av den här skitkanalen. Jag ställer upp här för att jag vet att jag måste det, men jag hade helst sluppit, sade Jimmie Åkesson.

– Hade jag varit chef här så hade jag lagt ner P3 för längesedan, för jag tycker att det är vänsterliberal smörja rakt igenom, fortsatte Åkesson.

Kritiken lät inte vänta på sig, och utspelet fördömdes av ett flertal politiker som menade att det är problematiskt att som partiledare uttala sig om nedläggning av public service av politiska skäl.

Åkessons förklarade senare att han inte vill lägga ned P3, men att han ogillade satiren i kanalen

– Jag blev kränkt av det. Det var genuint dåligt. Inget som public service ska ägna sig åt alls, sade han till Morgonstudion.

Hanif Bali och vapenbilderna

I mars tvingades riksdagsledamoten Hanif Bali (M) ut ur Moderaternas partistyrelse efter att ha publicerat en mejlkonversation på Twitter mellan utrikesdepartementet och en journalist.

I slutet av sommaren 2018 hamnade Bali, än en gång, i blåsväder efter att ha publicerat kontroversiella saker i sociala medier.

Först genom dela en bild på Instagram, föreställandes sig själv som frontfigur på ett omslag till ett krigsspel med texten ”Call of duty: Hanif and DN at war”. Ett par veckor senare genom att lägga upp en bild på sig själv tillsammans med ett automatvapen.

”Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15. Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola F-9”, skrev Bali på Twitter, under sin vapenbild.

Enligt Bali själv var bilden ett svar på en ledare i Dagens Nyheter som i sin tur handlade om KD-politikern Sara Skyttedals tidigare twitterinlägg, där även hon poserar med ett vapen.

Kritiken mot Bali lät inte vänta på sig.

”Det är helt omdömeslöst av en riksdagsledamot att posera i sociala medier med ett automatvapen i en skolbyggnad”, skrev Liberalernas Jan Björklund på Twitter.

– Jag tycker att det var olämpligt, jag tycker att det var dumt och det upptar en orimligt stor del av den moderata valrörelsen, sade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till nyhetsbyrån TT.

Kvittoavslöjandena

I slutet av augusti 2018 publicerade Aftonbladet en granskning de själva valde att kalla ”maktens kvitton”. Tidningen hade gått igenom samtliga riksdagsledamöters resekvitton sedan 2014, och kunde påvisa ett utbrett fuskande när det kom till hur kvitton redovisades av ett antal ledamöter.

Avslöjandet fick bland annat den moderate riksdagsledamoten Michael Svensson att lämna sitt uppdrag efter att det framkommit att han kvitterad ut tusentals kronor för bilresor i Sverige när han i själva verket var på semester utomlands.

KD-ledamoten Penilla Gunther lämnade även hon sitt uppdrag, efter att granskningen visat att hon hyrt bil för privatresor, men låtit riksdagen stå för notan.

Facebook-lögnerna på arabiska

Socialdemokraterna i Sävsjö publicerade i slutet av augusti ett inlägg på Facebook med falsk information om M och SD – på arabiska.

I inlägget, som läsarna uppmanades att sprida, stod det bland annat att M och SD försöker ”så konflikter och panik mellan muslimer och svenskar” samt att Moderaterna ”vill stänga alla moskéer”, skriver Expressen.

S-politikern som publicerade inlägget fick snart lämna sin kandidatur, och statsminister Stefan Löfven var starkt kritisk till Facebook-inlägget.

– Fullständigt oacceptabelt. Vad jag vet så har den här personen fått ta bort sin kandidatur och har uppmanats att lämna partiet, för så här agerar inte vi. Det här är inte socialdemokrati, sade Löfven på en pressträff.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro