ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fem sporter utöver det vanliga

Lisa Eriksson · 13 Okt 2014
Uppdaterad 13 Okt 2014

Foto: Lasse Hejdenberg/ Scanpix


När fotboll och löpning känns trist kan det vara dags att testa något mer oväntat. Metro Student listar fem intressanta sporter som kan vara värda din svett. Kanske hittar du just den gren som leder dig till en plats i idrottens hall of fame.

klar

Artikellänk är kopierad

Roller derbyRoller derby är en snabb, adrenalinstinn kontaktsport som utövas inomhus på rullskridskor. Sporten uppfanns i USA på 1930-talet, men har fått sitt genombrott i Sverige först de senaste tio åren. I dag finns rollerderbyklubbar över hela landet.Fördelar: En tuff och fartfylld sport som ger bra träning för kroppen.Nackdelar: Ganska stor skaderisk. Kräver ordentliga skydd.

Gång En sport som ofta hamnar i skuggan av löpning är gång, en olympisk gren där deltagarna går på så sätt att det för betraktaren ser ut som att de ständigt har markkontakt. I gångtävlingar är det strängt förbjudet att springa, och diskningar är inte ovanligt. Fördelar: Kräver förhoppningsvis inga dyra inköp. Nackdelar: Bygger på en teknik som kanske kan vara knepig att få in. Men passar den som är sugen på en utmaning.Konstsim I konstsim möts gymnastik, dans och simning i en spännande symbios. Utövaren behöver vara stark, vig och uthållig, men samtidigt också kreativ och ha känsla för musik och takt. En sport för den mångsidiga.Fördelar: Roligt och varierande att hålla på med.Nackdelar: Mer ansträngande än det ser ut. Kräver att du är bra på att hålla andan samtidigt som du gör psykiskt påfrestande övningar.Varpa Om du inte är på jakt efter överväldigande adrenalinkickar men vill testa en sport som sticker ut så kan varpa vara något för dig. Varpa är en sorts förmodat gotländsk släkting till boule, fast med flata stenar (kallade varpor) istället för klot. Fördelar: Kan vara ett bra sätt att öva upp din precision. En lugn utomhusaktivitet som antagligen innebär en ganska liten skaderisk.Nackdelar: Lite av en investering. ”Lilla Allroundsetet” med fyra varpor och två målstickor kostar 750 kronor på varpakungen.se. 

Undervattensrugby ”UV-rugby”, som det kallas om man är insatt, är sporten för dig som gillar att befinna dig på djupt vatten. Och samtidigt jaga en sjunkande boll medan du blir attackerad från alla möjliga håll. Lite som i undervattensbanan i Super Mario.Fördelar: En händelserik och unik sport som bjuder på en ordentlig utmaning. Nackdelar: Inget för veklingar och vattenrädda. Du behöver -dessutom -investera i snorkel, cyklop, fenor och badmössa.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro