ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fem steg som visar hur det går till när politiker börjar hotas i kommentarsfält

Anton Säll · 2 Maj 2016
Uppdaterad 4 Maj 2016
Några av kommentarerna på artikeln.

Några av kommentarerna på artikeln. Foto: skärmdump, Facebook


Så här kan det gå till när halvsanningar och glidningar får fäste och leder till hat och hot.

klar

Artikellänk är kopierad

Steg 1: En  felaktig rubrik som gör folk förbannade

En rubrik som säger att invandrarna ska få något upprör ofta. 

I det här exemplet är rubriken följande: 

”Löfven: Tio miljarder satsas på jobb för invandrare”

► LÄS MER: Utredare föreslår straff för näthat

Steg 2: Ingen pallar att kolla källorna särskilt noga.

När en sajt skriver att Stefan Löfven ska lägga miljarder på invandrare är det inte så viktigt för folk om det är sant eller inte.

Siffrorna det hänvisas till presenterades en knapp månad tidigare och fanns att beskåda i sin helhet 18 dagar innan artikeln skrevs. 

Det stämmer att tio miljarder kronor per år läggs på kommuner och landsting. Pengarna är inte riktade mot specifika områden som jobb och etablering, utan kan likaväl användas till skolbyggen, kommunal vård och så vidare. Här presenterar regeringen satsningen på sin hemsida om man vill läsa mer

I det här fallet har Stefan Löfven inte satsat tio miljarder på jobb för invandrare. Det är tio miljarder till landets kommuner och landsting. Här är statsbudgeten.

Steg 3: Folk blir rasande.

Olika varianter av ”Ta ansvar Stefan Löfven” och ordvitsar på Stefan Löfvens efternamn (Röfven verkar vara det mest populära just nu) haglar tätt. 

Steg 4: Hoten börjar komma.

Rätt tidigt skriver en person att man ska tänka på hur det gick för Olof Palme. Lite senare gör en person en grisemoji med en pistol mot huvudet. 

”Skjut karln FORT” går liksom inte att snacka bort. 

►LÄS MER: Så här viralgranskar du en bild

Steg 5: Låt kommentatorerna fortsätta hetsa upp varandra.

Ett knappt dygn efter att artikeln har publicerats har den fått tusentals interaktioner på Facebook och kommentatorerna hetsar upp varandra. 

Så här svarar Fria tider

”Vad finansdepartementet skrivit i vårbudgeten är jag ärligt talat inte jätteinsatt i.”

Vad säger sajtens företrädare om artikeln och rubriken?

”Det framgår väldigt tydligt av den presskonferens Stefan Löfven höll inför sitt första maj-tal på Götaplatsen att det handlar om en riktad insats mot nyanlända invandrare”, skriver en företrädare i ett mejl till Metro.

Så här går faktakollen till:

"Vad finansdepartementet skrivit i vårbudgeten är jag ärligt talat inte jätteinsatt i. Jag utgick från det talade ordet, vilket även framgår av artikeln. Löfven tar där väldigt tydligt fasta på just nyanlända invandrare, etableringsuppdraget och att det "kommer att krävas fler enkla jobb på den svenska arbetsmarknaden"

Så här tänkte man kring att tio miljarder satsas på jobb för invandrare:

”De tio miljarderna nämnde Löfven både vid presskonferensen och på Götaplatsen, även om talet på Götaplatsen inte var lika fokuserat på att skapa skattefinansierade jobb för nyanlända invandrare.”

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro