ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fem strokeanfall – men får nästan ingen assistans

Josefin Svenberg · 25 Mar 2013
Uppdaterad 25 Mar 2013
Fem strokeanfall – men får nästan ingen assistans – Om mamma inte hade haft oss så hade hon dött. Jag förstår inte hur kommunen kan neka invånare den hjälp de behöver och har rätt till. Är det så viktigt att spara pengar?, säger Sandra Bakambamba, dotter till Elizabeth Kabatongole som bara beviljas personlig assistans två och en halv timme per dag.

Fem strokeanfall – men får nästan ingen assistans – Om mamma inte hade haft oss så hade hon dött. Jag förstår inte hur kommunen kan neka invånare den hjälp de behöver och har rätt till. Är det så viktigt att spara pengar?, säger Sandra Bakambamba, dotter till Elizabeth Kabatongole som bara beviljas personlig assistans två och en halv timme per dag. Foto: Gustav Hugosson


Hon har haft fem strokeanfall och flera läkare intygar att hon behöver personlig assistans dygnet runt. Trots det beviljas Elizabeth Kabatongole, 54, bara två och en halv assistanstimmar per dag av kommunen.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan Elizabeth Kabatongole, 54, fick sin femte stroke för tre år sedan är hon delvis förlamad och sitter i rullstol. Hon har även blivit deprimerad till följd av stroken.

Trots att flera läkare intygar att hon behöver hjälp dygnet runt är hon endast beviljad personlig assistans två och en halv timme per dag av Botkyrka kommun. – Varje gång som vi har ansökt om att hon ska få hjälp dygnet runt har de istället minskat antalet timmar – från tolv till sex, och nu till två och en halv.  – Kommunen säger att hennes sjukdom inte är omfattande och långvarig, men hon har haft samma tillstånd i tre år nu, säger Elizabeth Kabatongoles dotter Sandra Bakambamba.

Elizabeth Kabatongole behöver hjälp med det mesta i vardagen – att ta sig i och ur sängen, gå på toaletten, duscha, sköta hushållssysslor samt äta och dricka.

För att hon ska klara sig har sonen Mike Chang varit hos henne i princip dygnet runt de senaste tre åren. – Vi vill vara hennes barn också, inte bara hennes vårdare.  – Jag tror att det är många andra som är i samma situation på grund av att myndigheterna inte tar sitt ansvar, säger Mike Chang.

En läkare skriver i ett intyg att Elizabeth Kabatongoles liv kan hamna i stor fara om hon inte får hjälp. – Ja, hon mår inte alls bra av den här situationen. Jag är jätterädd att hon ska få en till stroke på grund av det här, säger Sandra Bakam-bamba.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro