ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fem vanliga rasistargument och varför de inte håller

Aron Andersson · 8 Dec 2016
Uppdaterad 8 Dec 2016

Foto: TT


Jag är inte rasist, jag har ju utländska vänner”. Här är argumenten som inte håller egentligen.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi har alla hört dem på släktmiddagar och läst dem i kommentarsfält. Men hur bemöts vardagsrasism och fördomsfulla uppfattningar på bästa sätt? Vi har pratat med några experter om varför argumenten är ogiltiga.

1. ”Jag är inte rasist, jag har jättemånga vänner med utländsk bakgrund”

– Jag menar att människor inte är rasister, utan att de har rasistiska föreställningar och tankesätt. Och det kan du förstås ha även om du råkar vara vän med en person som ser ut som någon du vanligtvis har den typen av föreställningar om, säger Daniel Poohl, vd och chefredaktör för tidningen Expo.

– I det här fallet låter det som att någon försvarar sig från att kallas rasist, och det beror förmodligen på att det finns en anledning att försvara sig. Då får man titta på vad personen sagt eller gjort. För en handling försvinner inte bara för att du råkar ha en vän från en annan del av världen.

LÄS MER: Här är några ord som faktiskt är rasistiska

2. ”Det går inte att vara rasist mot muslimer, muslimer är ingen ras”

– Ofta är det så i den islamofobiska idévärlden att det sällan är muslimer i stort man pratar om. Utan det drabbar ofta människor från vissa delar av den muslimska världen. Det är väldigt sällan som ett av världens största muslimska länder, Indien, kommer på tal. Istället handlar det om Afrika och Mellanöstern, och det hänger så klart ihop med att människorna där ser ut på ett visst sätt, säger Daniel Poohl.

Att islamofobi inte är rasism, rent tekniskt, är alltså ingen ursäkt för de fördomar som tillskrivs en specifik grupp människor.

– Islam är så klart per definition en religion, men det brukar i dessa sammanhang beskrivas på ett visst sätt, och kopplas ihop med en viss typ av människor.

Enligt Forum för levande historia finns ett antal kännetecken för islamofobi, som definierades i en rapport från 1997. Dessa innefattar bland annat när islam ses som underlägset, när det ses som en aggressiv fiende eller om diskriminerande beteende mot muslimer försvaras.

LÄS MER: Det finns ingen rasism mot vita

Foto: TT

3. ”Svenska tidningar ljuger och berättar inte sanningen om invandringen”

Tidigare i år släpptes rapporten ”Migrationen i medierna – men det får man väl inte prata om”. En genomgång av ledarsidorna hos Svenska Dagbladet, Expressen, Aftonbladet och Dagens nyheter visade att det inte stämmer att tidningarna inte skriver om negativa konsekvenser av invandring.

– Ibland målas en bild av att medierna skönmålar och inte tar upp problematiska aspekter av invandring, men det finns inget stöd för det i undersökningen. Istället är det så att den oftare beskrivs som negativ än positiv, säger Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet till ETC.

Publicistklubbens ordförande Björn Häger har i tidigare forskning visat att det på vissa redaktioner tagits beslut, från fall till fall, om att välja bort vissa vinklar och vissa nyheter.

– Jag tror det har funnits en försiktighet, och på vissa håll ängslighet, kring vad medier ska skriva. Men jag upplever att det har minskat.

Däremot menar han att alternativa sajter skriver på ett sätt som helt bryter mot de etiska reglerna.

quotation start– Det sätt som hatsajter och Avpixlat hanterar etnicitet gör motsatsen till vad de etiska reglerna syftar till, det vill säga att inte göra etnicitet till huvudfråga. Den typen av sajter har ett nyhetsurval som gärna lyfter fram våldtäkter och brott som begås av invandrare men inte av andra. Då skapas en bild av att allt är invandringens fel, säger Björn Häger.quotation end

På branschorganisationen Tidningsutgivarna säger chefsjurist Per Hultengård att det handlar om vad som är relevant i nyhetsrapporteringen.

– Nej, svenska medier mörkar inte. Men svenska medier ställer sig frågan: ”vilka uppgifter är relevanta?” säger han.

– Vi tar hänsyn, och ansvar. Den som inte tar ansvar, utan sitter och hatar, tycker att vi mörkar. Men vi ställer oss bara frågan vad som är relevant.

LÄS MER: Rasismen i Sverige är på riktigt – så sluta förminska våra upplevelser

4. ”Alla som vistas i Sverige måste respektera vår kultur, våra traditioner och vår religion”

– Ja, vilken är vår religion? Vad är vår kultur? Vi har olika religioner, vi har olika sätt att leva våra liv. Så här kan man väl tycka om man vill, men man kan också inte hålla med. Det är en del av demokratin, att alla inte tycker likadant, säger Daniel Poohl på Expo.

På Centrum för religionsdialog vid Stockholms stift säger stiftsadjunkt Helene Egnell.

– När det gäller religion har vi religionsfrihet och vi har väldigt många olika religioner. Att respektera vår religion handlar om att respektera allas våra religioner. Grunden för ett samhälle är att vi respekterar varandra, ett minimum är att vi respekterar allas rätt att utöva sin religion. Sedan skulle jag önska att vi hade ett intresse och nyfikenhet och att vi ville lära oss mer om varandras religioner.

LÄS MER: Hatet mot romer är den sista accepterade rasismen i Europa

Nej, dessa bilder visar inte svenskt asylboende vs svenskt ålderdomshem.
Nej, dessa bilder visar inte svenskt asylboende vs svenskt ålderdomshem.Foto: TT / Privat

5. ”Våra äldre får skitmat när det serveras lyxmåltider på asylboenden”

Bilder på måltider som påstås komma från äldreboenden respektive asylboenden får titt som tätt spridning på nätet. Metros Viralgranskaren har vid flera tillfällen kunnat visa att dessa bilder inte stämmer. Ett exempel fick spridning i slutet av november i år. Ett annat exempel delades friskt i april.

I en undersökning från Socialstyrelsen svarar 76 procent av tillfrågade på äldreboenden att maten smakar väldigt eller ganska bra. Motsvarande siffror finns inte för asylboenden.

Fotnot: Metro har tagit fram argumenten tillsammans med Inte rasist, men…

LÄS MER: Disneydräkt anklagas för rasism

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro