ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Female Legends smygstartar arbetet att skapa framtidens esport

Erik Glanell · 16 Jun 2018
Uppdaterad 16 Jun 2018
Lillie Klefelt och Liza Lind i Metro Esports monter på Dreamhack Summer.

Lillie Klefelt och Liza Lind i Metro Esports monter på Dreamhack Summer. Foto: Erik Glanell/Metro


Projektet Framtidens Esport börjar ta form. Målet? Att bidra med kunskap för att göra esporten med inkluderande på alla nivåer.

klar

Artikellänk är kopierad

Från att ha haft Female Legends som ett jobb på sidan av kan Liza Lind och Lillie Klefelt fokusera fullt på att få esporten mer inkluderande tack vare pengarna de tilldelades av Arvsfonden tidigare i år.

Arbetet med projektet Framtidens Esport startar egentligen först i augusti men redan under Dreamhack smyger de igång.

– Vi har en väldigt klar bild av vart vi ska någonstans och Dreamhack är ett perfekt tillfälle att träffa personer och företag som skulle kunna vara involverade i projektet på olika sätt. Det ska inte vara ett isolerat projekt utan ett utbyte, säger Liza Lind när Metro Esport träffar henne och Lillie Klefelt på Dreamhack.

Projektet heter Framtidens Esport vad är framtidens esport för dig?

– Man kan väl säga att så som det ser ut nu så har vi mixade klasser i alla esportturneringar som i praktiken egentligen består av 95 procent killar. Det är inte så vi vill att det ska se ut i framtiden. Vi vill att det ska bli 50/50, säger hon.

De fem miljonerna i bidrag har också inneburit att de utökat personalstyrkan med spel-profilen Jesper Englin som kommer att hålla i projektets utbildningsdel.

– Vi kommer ha tre utbildningskonferenser och de kommer fokusera mycket på interaktionen med ungdomar som håller på med esport och vuxna alltså vuxna skolpersonal och andra som har med barn och ungdomar att göra. Det finns en ganska stor kunskapslucka och vi vill få folk att förstå varför esport är så bra att hålla på med, säger Liza Lind.

LÄS MER
freddieb:s besvikelse: “Vi borde egentligen vunnit matchen”

Målet är att allt ska mynna ut i en handbok som ska göra det lättare för esportens olika delar att bli en mer öppen miljö som är lika självklar för tjejer som den i dag är för killar.

– Den ska användas av alla i hela communityt: Spelskapare, plattformar och arrangörer. Förhoppningsvis ska det gå att applicera överallt. Ett exempel kan vara hur man modererar ett Facebook-community eller en Twitch-chatt, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro