ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Femåringen är certifierat datorproffs

Aron Andersson · 14 Nov 2014
Uppdaterad 15 Nov 2014

Foto: ayanqureshi.com


klar

Artikellänk är kopierad

Femåriga Ayan Qureshi är den yngsta datorspecialisten någonsin. Han klarade Microsofts prov.

Ayan Qureshi har precis börjat på förskolan, men han fick åka till universitetet i brittiska Birmingham för att klara Microsofts prov. Nu är han certifierad datorspecialist.

Därmed har han också slagit världsrekordet och är nu yngst i världen med att ha klarat Microsofts prov. Det tidigare rekordet hade sexåriga Mehroz Yawar från Pakistan.

– Vi är så stolta över honom, säger hans pappa Asim till brittiska Telegraph.

Han klarade det två timmar långa provet utan problem och hade till och med tid över på slutet. Det är mer än vad som kan sägas om många av de vuxna kandidater som gjorde provet samtidigt.

Men Ayan Qureshi har redan en flerårig erfarenhet av datorer.

– Han var väldigt intresserad av datorer från tre års ålder så jag började förklara för honom om hårdvara och mjukvara och hur man installerar program. Jag upptäckte att vad jag än berättade för honom så kom han ihåg det nästa dag. Så jag byggde ett datorlabb i vårt hus åt honom och han älskar det, säger Asim Qureshi.

Det tog fem månaders övande för att förbereda sig för Microsofts prov och väl på plats var det nära att femåringen inte ens blev insläppt. Universitetets ansvariga tvingades ringa till Microsoft för att dubbelkolla och först då fick Ayan Qureshi klartecken att ta provet.

Nu planerar han redan att göra det avancerade provet som är nästa steg men enligt hans far måste han först koncentrera sig på skolan.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro