ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Feministiskt initiativ: Vi är ett parti för företagare

Metro · 23 Feb 2015
Uppdaterad 23 Feb 2015
Sissela Nordling Blanco och Gudrun Schyman.

Sissela Nordling Blanco och Gudrun Schyman.


klar

Artikellänk är kopierad

Näringslivet är en viktig del av samhället. Ett system där småföretagare har samma rätt till pension och ersättning vid vård av sjukt barn som anställda har ska göra Fi till ett företagarparti, skriver Gudrun Schyman och Sissela Nordling Blanco.

Feministiskt initiativ har en vision om ett annat samhälle. Vi menar att politik är mer än pengar och måste formuleras utifrån vår tids komplexa problem och utmaningar. Det handlar om hur vi ska skapa ett samhälle som är jämställt, jämlikt, hållbart och fritt från diskriminering. Trots att riksdagen har enats om jämställdhetspolitiska mål och lagstiftat mot diskriminering så saknas fortfarande politiken för att ta oss dit. Därför behövs det ett ideologiskt självständigt feministiskt parti. Feministiskt initiativ är detta parti!

Feministiskt initiativ är Sveriges snabbast växande parti. Idag har vi mandat i EU-parlamentet och i 13 kommuner runt om i landet där vi driver aktiv feministisk politik. Förra helgen samlade vi 500 feminister på vår kongress för att fatta beslut om partiets politik. Under kongressen fattade deltagarna bland annat beslut om, och utvecklade vår politik kring, företagande.

Politik är att välja väg, det handlar om att tänka ut vad en vill göra och vart en vill gå, och sedan finna vägar för att nå dit. Det är av stor vikt för samhället, ekonomin och arbetsmarknaden att det startas och drivs företag i Sverige, men som det ser ut idag har småföretag svårt att komma igång och få lämplig finansiering. Feministiskt initiativ vill utforma verktyg och strategier som främjar sociala och ekologiska värden så att dessa blir en drivkraft för en jämställd, jämlik och hållbar samhällsutveckling. Vi menar att samhället behöver stötta småföretagare som gör vår välfärd hållbar och allomfattande. Därför vill vi undanröja så många hinder som möjligt för småföretag. Feministiskt initiativ vill ta vara på enskilda personers drivkraft att starta eget och föreslår åtgärder som stimulerar ett jämställt, jämlikt och hållbart företagande. 

För att främja en mångfald av företagande ska Feministiskt initiativ verka för:

· Slopat sjuklöneansvar för småföretagare.

· Förenklat skattesystem för småföretag och fåpersonsföretag.

· Öronmärka pengar från statliga fonder för kvinnors och utrikes föddas företagande, företag som verkar för ekologisk hållbarhet och förtagande på landsbygden.

· Ett trygghetssystem där företagare får likvärdiga socialförsäkringar som den som är anställd, exempelvis vid vård av sjukt barn, pension och arbetslöshet.

· Att pensionsfonderna får i uppdrag att finansiera socialt ansvarsfulla företag som främjar underrepresenterade gruppers företagande, företag som arbetar för ekologisk hållbarhet och företagande på landsbygden. 

Vi vill främja mångfald inom arbetslivet. Sprida kunskap om kvinnors företagande, ungas företagande, företagande på landsbygden och genom fakta och statistik visa vilken avgörande betydelse det har för näringslivets utveckling och den regionala tillväxten. Politiken måste ta ansvar för alla som lever i Sverige och motverka diskriminerande strukturer och normer inom alla samhällsområden. Även inom näringslivet.

Gudrun Schyman

Sissela Nordling Blanco

Partiledare för Feministiskt initiativ 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro