ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Femtio år sedan första SVT-programmet

Katarina Arnstad Elmblad · 4 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Ulla-Britt Wadstrand visar klipp från premiärsändningen den 4 september 1956 med Lennart Hyland som programledare.

Ulla-Britt Wadstrand visar klipp från premiärsändningen den 4 september 1956 med Lennart Hyland som programledare. Foto: Johanna Syrén


klar

Artikellänk är kopierad

I dag på måndagen för 50 år sedan sändes det första officiella tv-programmet i Sverige ”Tänker ni rösta?”, och Ulla-Britt Dickman blev vår första ”tv-stjärna”. – Det kändes som jag hade kommit ner från himlen, berättar Ulla-Britt Wadstrand, som hon heter i dag. Ulla-Britt var klasskompis med programledaren Karin Falck, då Sohlman, som ringde upp och undrade om inte Ulla-Britt ville vara med i premiärprogrammet.22 ÅR GAMMAL Tillsammans med Lennart Hyland skulle 22-åriga Ulla-Britt, som förstagångsväljare, ställa dåtidens partiledare mot väggen. – Jag kunde inget, och var heller inte intresserad av politik. Karin ringde nog mig för att hon visste att jag var frågvis, säger Ulla-Britt, Wadstrand, som inte fortsatte sin bana som tv-stjärna. Då, den 4 september 1956, var det inte många svenskar som hade tv. Men det magiska årtalet 1958 såldes hundratusentals tv-apparater. Den 21 oktober blir det direktsänd 50-årsfest på Hovet i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro