ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Femton år gammalt kött säljs för tiotusentals kronor

Ida Gustafsson · 2 Dec 2015
Uppdaterad 2 Dec 2015
Köttet som Polmard säljer kommer från korasen Blonde d'aquitaine. Köttet på bilden är dock helt vanligt färskt kött. 

Köttet som Polmard säljer kommer från korasen Blonde d'aquitaine. Köttet på bilden är dock helt vanligt färskt kött.  Foto: Alamy/TT


Får det lov att vara lite gammalt kött? Det låter kanske inte så lockande, men det finns på riktigt. En slaktare i Frankrike har kommit på en unik metod att skapa vintagekött som säljs för tiotusentals kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns bara en köttbonde/slaktare i världen, fransmannen Alexandre Polmard, som säljer det unika och dyra köttet, rapporterar CNN. 

Metoden uppfanns 1990 av Alexandre Polmards farfar och pappa som utvecklade metoden som de kallar för ”hibernation”, som kan översättas som viloläge.  

► LÄS MER: WHO efter larmet: Ni kan fortsätta äta kött

Köttet placeras i ett utrymme där det är -43 grader sedan blåser de kall högtrycksluft på köttet. På så sätt kan köttet och dess smaker bevaras hur länge som helst, enligt Polmard. 

Köttet kommer från kor av rasen Blonde d’Aquitaine som bor tillsammans med familjen Polmard utanför staden Saint Mihiel i nordöstra Frankrike. 

– Här får de leva ute i friska luften, i skogen och på öppna fält. Det finns skjul som de själva kan gå in i om det regnar eller snöar. Det är verkligen en femstjärnig anläggning, säger Alexandre Polmard till CNN.  

► LÄS MER: Före detta grisbönderna: Det finns inget bra kött 

Han säger att han pratar med djuren varje dag för att försäkra sig om att de har det bra och är så stressfria som möjligt. Även när det är dags för slakt, en stressad ko får förhöjda nivåer av glykogen och mjölksyra, vilket påverkar smaken. 

För att korna ska vara så lugna som möjligt har familjen investerat i ett eget slakteri på gården. 

– All kärlek och uppmärksamhet som vi ger till djuren följer med hela vägen till tallriken när du smakar på det. 

Och smakar det, så kostar det – som bekant. 

En entrecôte av Polmards äldre frysta köttbitar, vintage-kött, som bland annat säljs i deras exklusiva slakteributik i Paris kostar runt 27 000 kronor. 

► LÄS MER: Så rött kött kan du äta ditt kött utan det är farligt 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro