ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fenix” gör dig till den perfekta lagarbetaren

Aron Andersson · 7 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Lagledaren styr fågeln med sina rörelser som fångas upp av svettarmbanden.

Lagledaren styr fågeln med sina rörelser som fångas upp av svettarmbanden. Foto: Videofoto: Mike Räsänen


klar

Artikellänk är kopierad

Tänk dig en blandning av Wii, en omgång kull och lagsport. Svenska spelet ”Fenix” ska få dig att ­jobba bättre i grupp.Framför en stor vägg som målas av två projicerade Fenixfåglar samsas två skolklasser, den ena i röda kepsar och den andra i blå. Kameror och sensorer på väggarna följer deras rörelser och när de springer i cirklar framför väggen rör sig den Fenixfågel som motsvarar kepsfärgen framåt. En lagledare styr fågelns riktning med sina svett-armband. Detta är bara det första uppdraget av många.– Du ska följa rytmer, du ska hitta toner och sätta i viss ordning, du ska dansa så mycket som möjligt för att öppna olika dörrar och så vidare, säger Marie-Louise Rinman, som skapat spelet.Hon fick för ett antal år sedan ett forskningsuppdrag på KTH för att undersöka interaktionsdesign och hur konstnärer och tekniker jobbar tillsammans. Då såg hon ett verk som kallades ”Desert rain” där man gick in i olika rum och arbetade för att lösa uppgifter tillsammans med andra.– Jag såg hur man kunde få människor som inte känner varandra att lösa olika uppdrag och problem tillsammans, det utvecklades vidare till det här.

Till skillnad från de flesta Wii-spel, som också bygger på rörelser för att styra spelet finns det en story i ”Fenix” för att göra spelet till mer än ett tidsfördriv.– Det är uppdelat i scener eftersom jag har en bakgrund inom dans och teater och tycker att det finns en styrka i berättandet, säger Marie-Louise Rinman.Spelet har visats för allmänheten några gånger i år, nu senast på Elverket i Stockholm. Vad som kommer att hända med spelet är inte klart ännu men Marie-Louise Rinman hoppas att det kan användas både i skolvärlden och som teambuilding på företag.– Det är ett lågbudget-spel, så det är ett mirakel att det blivit något över huvud taget.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro