ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Fenjima: "Det är inte ofta jag har upplevt en sådan gemenskap"

Paula "Fenjima" Manrique · 23 Nov 2016
Uppdaterad 24 Nov 2016

Foto: TT/Metro


klar

Artikellänk är kopierad

Nu är det äntligen dags för Dreamhack, världens största LAN-party dit flera tusen ungdomar samlas för att spela datorspel. Du kanske förknippar Dreamhack med stora e-sportturneringar och tror att precis som på en musikfestival står folk och väntar vid scenen inför nästa akt. Det trodde jag med tills jag besökte Dreamhack i somras och möttes av en enorm gemenskap. Rad efter rad sitter det killar och tjejer och spelar e-sport med sina vänner. Mitt i allt står det en stor scen där det hålls tävlingar och där musikartister underhåller ända in på småtimmarna. Det var ytterst få som faktiskt var och kollade på proffsmatcherna som pågick, vilket förvånade mig då jag trodde att det var det som drev folket till Dreamhack. Istället blev det uppenbart att prioriteten för många var att att umgås med varandra i vad vi kallar för köttvärlden. I verkliga livet helt enkelt.

LÄS MER
5 skäl till varför du ska bry dig om e-sport

Att utöva e-sport på en hobbynivå innebär att behöva hantera, stå ut med och i vissa fall acceptera den giftiga chatten där de hårda orden haglar. Men när spelarna träffas och sitter bredvid varandra förändras det drastiskt. Helt plötsligt är personen bakom ett nick någon av kött och blod, de får ett ansikte och då blir det betydligt svårare att kasta ur sig dumheter. Därför är Dreamhack så viktigt för oss. Spelare tas ur sin trygga hemmamiljö och sätts bland flera tusen likasinnade. De träffar nya människor, de dansar ihop, tävlar ihop, tränar i samspel och framför allt känner de sig accepterade. Det är inte ofta jag har upplevt en sådan gemenskap bland ungdomar och vuxna. Jag kom hem med nya erfarenheter. Fördomar om att det skulle lukta äckligt i lokalerna på grund av ohygieniska ungdomar sprack och jag fann det inspirerande att se hur kul det är med e-sport på en nivå som inte är för proffs. 

LÄS MER
Längdskidor vs. e-sport – här är skandalerna och skrällarna

Jag har en son som är nio år. När han har åldern inne åker vi till Dreamhack och spelar som om det inte fanns någon morgondag. E-sporten betyder mycket för oss. Då han är hos sin pappa varannan vecka spelar vi ihop när tillfället ges. Vi sitter med våra headset och pratar om livet samtidigt som vi försöker komma på taktiker inför matcherna som vi spelar. Vi umgås med varandra på hans nivå och det är underbart. E-sport är så mycket mer än resultat och laguppställningar, det kan vara ett sätt att umgås på. Även om det bara är en röst i headsetet, grannkompisen som sitter bredvid på Dreamhack eller en mamma som spelar med sin son som hon saknar så har de alla något gemensamt, samhörigheten.

Paula "Fenjima" Manriqu

klar

Artikellänk är kopierad

Paula "Fenjima" Manrique
Paula "Fenjima" Manrique
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro