ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Festa loss i Lissabon

Celia Pedroso · 17 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Upptäck Lissabon, en skönhet med lång och spännande historia. Ät gott, dansa långt in på natten och ta bussen till stranden. Metro Lissabons Célia Pedroso ger dig en snabbguide till Portugals underbara huvudstad.Varför åka hit?– Portugals huvudstad är precis lika spännande och vacker som Barcelona och Madrid men är dessutom en av Europas billigaste städer. Förutom tjusiga monument, vackra gamla kullerstensgator och nära stränder är Lissabon en bra shoppingstad och du kan äta fantastiskt gott och dansa natten lång.Var och vad ska jag äta?– Fisk och skaldjur är klassiska portugisiska specialiteter och du hittar många billiga restauranger som serverar grillad fisk och saltad torsk (bacalhau) i Lissabon. I Bairro Alto och Cais do Sodré finns det en mängd restauranger liksom i området Docas. Vilket är det coola kvarteret?– Santos är designdistriktet, med kvalitetsdesign och möbelaffärer samt många restauranger och barer, som på kvällen fylls av tonåringar.  Bairro Alto är ett utmärkt ställe att besöka för turister, här finns många restauranger, barer, trendiga affärer och ställen där du kan lyssna till den traditionella, melankoliska fadomusiken.Bästa stället att shoppa?– I Chiado finns det mest nyskapande modet i butiker som Storytailors, liksom traditionella butiker med prisvärda skor och internationella märken. Du kan köpa nymalt kaffe och vintage portvin hos Casa Pereira, handgjorda handskar hos Ulisses, böcker hos Bertrand och klassiska portugisiska märken på A Vida Portuguesa. Och så finns shoppingcentrat Armazéns Chiado.Hur är nattlivet?– Hett och långt in på småtimmarna, från den tonårspackade Santos till det lite vuxnare Bairro Alto. Mainstream-publiken söker sig till området Docas vid floden men den trendigaste klubben i stan är fortfarande Lux i Santa Apolónia, som är delägd av skådespelaren John Malkovich.Var ska man bo?– Designhotellet Fontana Park Hotel ligger i centrum och har rum från 125 euro. Ett billigare alternativ är Ibis nära Avenida da Liberdade eller det fantastiska Senhora do Monte Inn.

Jag har varit här förut

 Vad ska jag göra nu?– Den bästa vyn över Lissabon får man från andra sidan floden Tejo. Ta färjan Cacilheiros från Cais do Sodré till Cacilhas och njut av utsikten. När du kommer tillbaka till stan kan du utforska den med en liten elbil från GoCar Tours eller City Cruisers. I de här små bilarna tar du dig lätt uppför de smala, branta backarna i Lissabon – särskilt i områdena Bairro Alto och Alfama. Missa inte utsikten från São Pedro de Alcântara och Portas do Sol.

Det är första gången jag är här

Vad ska jag göra?– Det finns några historiska monument som man inte ska missa. I Belém-distriktet ligger världsarvet Mosteiro dos Jerónimos och Torre de Belém – två fina exempel på den portugisiska manuelin-stilen från 1600-talet.

I kvarteret ligger även konstmuséet Berardo och det berömda Pastéis de Belém som gör gudomliga små bakverk. Vid Tejos strand ligger det nya kvarteret Parque das Nações med akvariet Oceanário som roar både barn och vuxna.

3 saker du inte får missa

Antik tur En tur med den antika spårvagnslinjen 28, tar dig upp och ner för Alfamas branta gator  Högst upp ligger  den gamla borgen Castelo São Jorge. Därifrån kan man se hela Lissabon.

Fantastiska badStränderna kring Lissabon är fantastiska. För den som gillar att surfa finns det många möjligheter. Ta en lokalbuss ner till stranden och hitta din favorit. Carcavelos, som nås på 20 minuter med tåg från Cais do Sodré, samma tåg går till Estoril och Cascais. Till fantastiska Caparica-kusten på andra sidan floden tar du till exempel buss från Praca Espagna.Orterna Cascais och Estrotil är två gamla badstäder. Tåg går från Cais do Sodré. Med hyrbil kan du enkelt ta dagsturer i området.

Mytiska SintraStaden Sintra ligger på ett 300 meter högt berg och nås med tåg från Lissabon. Staden har anor från 1300-talet då den bildades och är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Här finns trolska trädgårdar och gamla palats.

klar

Artikellänk är kopierad

Celia Pedroso
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro