ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Festade för 103 000 – av statens pengar

Tonchi Percan · 21 Aug 2012
Uppdaterad 21 Aug 2012
Madelene Sandströms 50-årsfest fick du betala för på skattsedeln.

Madelene Sandströms 50-årsfest fick du betala för på skattsedeln.


När Stiftelsen för Kunskaps- och kompetensutvecklings vd Madelene Sandström fyllde 50 år bjöd hon på fest – för pengar menade för forskning. 103 745 kronor landade notan på, och då ingick underhållning av bland annat skådespelaren Peder Falk.

klar

Artikellänk är kopierad

Underhållaren Peder Falk tog 55 000 kronor för framträdandet.
Underhållaren Peder Falk tog 55 000 kronor för framträdandet.

Det var den 8 november i fjol som KK-stiftelsen bjöd till fest, och i bokföringen och på de fakturor Metro har gått igenom står det tydligt till exempel ”Mingelmusik vid 50-årshögtid”. Maten på festen serverades av kändiskocken Carola Magnusson och bara ljussättningen gick på 6500 kronor.

Vänsterpartiets näringspolitiska talesman Kent Persson suckar.

– Det är som jag befarat, att det finns mer att gå igenom. Naturligtvis är det viktigt att stimulera personalen men den formen det sker i nu känns faktiskt väldigt omoralisk, säger han.

– Vi har krävt att man ska se igenom samtliga riktlinjer för samtliga myndigheter och stiftelser för hur man hanterar skattebetalarnas pengar.

På KK-stiftelsen, som årligen fördelar 375 miljoner kronor till forskningsprojekt på landets högskolor, menar man att det inte var fråga om någon privat fest.

- Andra organisationer spenderar pengar på att åka till politikerveckan i Almedalen på Gotland. Vi tycker att det här är ett bättre sätt att träffa viktiga personer på, säger kommunikationschefen Ulf Hall.

Kent Persson menar att det är sorgligt att det dyker upp nya historier hela tiden eftersom det finns statliga riktlinjer.

- Man kan fundera på om myndigheter och stiftelser tagit över en del av det privata näringslivets kultur och gjort det till norm. Att man inte reflekterar över sitt uppdrag och att man måste hantera skattebetalarnas pengar som de är avsedda.

Madelene Sandström blev vd för KK-stiftelsen i april 2009. Metro har sökt henne utan framgång.

Skatteverket: 50-årsdagar ska ses som privata kostnader

På Skatteverket menar man att mottagningar i samband med 50-årsdagar ska ses som privata levnadsomkostnader.

– I regel godkänner inte Skatteverket avdrag för 50-årsfester. Politiker, företagsledare och vd:ar ska betala tillbaka om företaget eller partiet betalar.

Det säger Birgitta von Euler, jurist på Skatteverket.

Ulf Hall är kommunikationschef på KK-stiftelsen och säger att födelsedagar är bra sätt att samla viktiga personer från forskningen och landets högskolor.

– Det var styrelsen för KK-stiftelsen som anordnade denna mottagning för Madelene Sandström, säger Ulf Hall.

klar

Artikellänk är kopierad

Tonchi Percan
Tonchi Percan
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro