ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Festival för animerat

Maria Forsström · 12 Jan 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ANMATION. Är du intresserad av animerad film så är det biografen Park som gäller i dag. Där pågår filmfestivalen Animotion mellan 14 och 20, och under dessa sex timmar ska man hinna visa 69 filmer.– Den kortaste är faktiskt bara sex sekunder, och inleder festivalen i ett 1,27 minuter långt block med korta korta filmer, säger Carina Ruotsalainen, producent.••Varför en animerad festival?– Därför att det är roligt med animerad film, och vi har tagit ett samlat grepp på det i Sverige. Vi tog över de årliga visningarna som var på Cinemateket, men ville sprida det till en större publik och inspirera människor. Framför allt är det en rolig kulturform med både hantverk och fantasi.

Dessutom börjar det blir populärt. Samtliga kortfilmer nominerade till Guldbagge är animerade filmer, varav två visas på årets festival (Aldrig som första gången av Jonas Odell och Tillväxtsjukan av Klara Swantesson), och en (Mannen som inte kom någonstans av Peter Larsson) visades förra året.

Så det är lika bra att passa på, eftersom det för ögonblicket inte finns något annat sätt att få se filmerna. Carina Ruotsalainen och hennes kollegor i arbetsgruppen Crac jobbar till största del ideellt.– Vi har minimalt med resurser och har inte kunnat lägga upp någonting på nätet, utan all arbetstid har gått till att göra en rolig visning.

••Har du någon egen favorit på festivalen? Jag tycker om ”Betraktelser” av Moa Lönn. Och en som är väldigt rolig är Lars Arrhenius ”Habitat”.

Biljetten kostar 120 kronor och gäller även som inträde till efterfesten på Allmänna Galleriet.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro