ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Festivalaffischerna rensades på män – nästan inga akter kvar

Emma Kirkhoff · 8 Jun 2015
Uppdaterad 8 Jun 2015
Bråvallafestivalens affisch hade bara tre akter kvar när männen hade rensats bort.

Bråvallafestivalens affisch hade bara tre akter kvar när männen hade rensats bort. Foto: Facebook


Sommarens musikfestivaler kommer att bli en mansdominerad historia. När föreningen Jämställdfestival.se plockade bort alla manliga artister från årets festivalaffischer blev bara ett fåtal akter kvar. En affisch blev helt tom.

klar

Artikellänk är kopierad

Getaway Rocks affisch blev tom.
Getaway Rocks affisch blev tom.Foto: Facebook
Åtta artister blev kvar på Emmabodafestivalens affisch.
Åtta artister blev kvar på Emmabodafestivalens affisch.Foto: Facebook
Och fem på Sweden Rock.
Och fem på Sweden Rock.Foto: Facebook

En preliminär sammanställning som föreningen Jämställdfestival.se har gjort visar att 70 procent av artisterna på sommarens festivaler i huvudsak består av män.

Som ett sätt att belysa hur snedfördelad könsrepresentationen är, plockade föreningen bort alla mansdominerade akter från affischerna för några av sommarens största festivaler: Bråvallafestivalen, Emmabodafestivalen, Sweden Rock, och Getaway Rock. 

Och resultatet visar med all tydlighet hur långt ifrån jämställda festivalerna är. Efter att männen hade rensats bort fanns bara ett fåtal akter kvar på tre av affischerna – åtta på Emmabodas, fem på Sweden Rocks och tre på Bråvallas.

– Just den har inte så många kvinnor, men den är inte fullständig. Det har tillkommit massor av kvinnliga artister, säger Niklas Westergren, marknadschef på FKP Scorpio, som arrangerar Bråvallafestivalen.

Han medger att Bråvallafestivalen är mansdominerad, men att man har förbättrat sig från förra året, då strax under 15 procent av festivalens artister var kvinnor. I år beräknar man att den siffran kommer att landa på 25 procent. 

– Det är fortfarande en skev könsfördelning, men vi jobbar hela tiden på att göra det bättre, även om det inte är enkelt, säger Niklas Westergren.

Han berättar att festivalarrangörer inte bara kan välja och vraka bland artister. I ställer får man lägga bud på bokningsbolagens artister, som ibland redan är uppbokade på annat håll. 

– Vi konkurrerar med festivaler i hela världen, och det är svårt att få artister till svenska festivaler, säger Niklas Westergren.

FKP Scorpio står även bakom Getaway Rock, som arrangeras i Gävle i början av augusti. När de mansdominerade artisterna hade rensats bort från deras affisch fanns inga akter kvar.

Men inte heller den affischen stämmer överens med verkligheten, enligt Niklas Westergren. 

– Vi har några renodlade kvinnliga artister och några band med kvinnlig frontfigur. Men det är skitsvårt att hitta kvinnliga rockartister. Hela hårdrocksbranschen är väldigt mansdominerad, det är inget att sticka under stol med, och det är väldigt svårt att boka jämställt, säger han.

Metro har sökt Jämställdfestival.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro