ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Festivalens nedskräpning – fullt med fjädrar i färjehamnen

Aron Andersson · 17 Aug 2016
Uppdaterad 17 Aug 2016
Resterna av en föreställning syns nu i vattnet vid Strömkajen.

Resterna av en föreställning syns nu i vattnet vid Strömkajen. Foto: Läsarbild


Vattnet vid Strömkajen i centrala Stockholm är täckt av fjädrar. Men det är inte resultatet av en våldsam uppgörelse mellan ankor och gäss i hamnen. I stället handlar det om rester från Stockholms kulturfestival – och skräpigare kan det bli.

klar

Artikellänk är kopierad

En Metroläsare uppmärksammade på morgonen nedskräpningen som han tog bilder av med sin mobilkamera. De visar hur vattnet vid Strömkajen är täckt av fjädrar.

”Pratar med några i hamnen, får reda på att det fortsätter hela vägen till Klara Mälarstrand”, skriver läsaren till Metro.

Fjädrarna är rester från den turnerande föreställningen Place des Anges, som gästar Stockholm kulturfestival. Under föreställningen släpptes tusentals fjädrar ner från hög höjd på tisdagskvällen. Det rör sig om sammanlagt ett ton fjädrar, resterna av vilka ligger utspridda över Gustav Adolfs Torg, Kungsträdgården och i det närliggande vattnet vid Strömkajen.

– Jag har gått igenom vårt område där de stora massorna finns och det ser jättefint ut. Jag skulle inte kalla det fjäderfritt, för det blir det inte, men det är jättefint städat, säger Philippa Staffas, projektledare för det franska temat på kulturfestivalen.

I kväll är det föreställning igen och trots att vattnet är fullt av fjädrar kommer de troligtvis inte att störa färjetrafiken, och alla de båtar som ligger i hamnen.

– Vi har inte hört att Waxholmsbolagets båtar påverkats. Sjövattenintaget ligger så djupt och fjädrarna ligger mer på ytan. Men att det städas upp vill vi så klart ändå, säger Hanna Wilkinson, presskommunikatör på Trafikförvaltningen.

Men helt rent kommer det alltså inte att bli, trots stora städinsatser från festivalens sida. Men de fjädrar som blir över kommer naturen så småningom att ta hand om automatiskt.

– Det är biologiskt nedbrytbara fjädrar, en helt naturlig produkt. Det vi inte får upp kommer naturen ta hand, precis som löv, säger Philippa Staffas.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro