ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Festivalövergreppen: Över hundra kvinnor anmälde – fåtal har dömts

Linnea Johansson/Johan Wikén · 5 Sep 2017
Uppdaterad 5 Sep 2017
De flesta anmälningarna om sexualbrott på festivaler leder varken till åtal eller fällande dom, visar Metros granskning.

De flesta anmälningarna om sexualbrott på festivaler leder varken till åtal eller fällande dom, visar Metros granskning. Foto: Alamy.


Förra sommaren präglades av svarta rubriker kring misstänkta övergrepp på festivaler. Men vad hände sen? Metro har granskat hur det gick med festivalutredningarna ett år senare.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter rapporterna om sexuella övergrepp mot kvinnor under nyårsnatten i Köln under nyår 2015/2016 hamnade förra året stort fokus på sexualbrott under svenska festivaler.

Men ett år efter festivalsommaren 2016 finns det bara ett fåtal fällande domar, visar Metros granskning.

En av de mest uppmärksammade händelserna förr året var under Putte i parken i Karlstad där 40 sexuella ofredanden anmäldes, enligt siffror från polisen. Inte ett enda av de fallen gick till åtal.

Under Västerås cityfestival förra året gjordes 4 anmälningar med totalt 6 drabbade flickor och kvinnor. Alla ärenden är i dag nedlagda. Även de fem fall av sexuellt ofredande som anmäldes under dansbandsveckan i Malung förra året lades ner.

– Jag har läst hur många ärenden kring sexuella ofredanden som helst de senaste åren, det är nästan alltid brist på vitten och brist på en utpekad gärningsman som är problemet. Då blir det inget av det. Då blir det en besvikelse såklart. Och då får vi från media och allmänheten, ni gör inget, ni utreder inte brotten. Men det är för att vi inte kan. Det finns inget att arbeta på i många fall, säger Andreas Welin, insatsledare under Way out west.

Av de tolv anmälda sexuella ofredandena under Peace and love förra året är det bara två av tolv som redovisats till åklagaren för beslut om åtal. Övriga tio lades ner. Jan Bark, utredningschef vid lokalpolisområde Borlänge, beskriver ett fall från i år för att illustrerar problematiken.

– Vi hade en utpekad person. Men vid en fotokonfrontation kunde målsägaren inte peka ut honom. Samtidigt förnekar han och säger att han stod vid ett gäng grabbar och blev utpekad av flickan för att han stod närmast. Då går det inte att bevisa vem som gjort det. Det finns många fall som liknar det, säger han.

Hade ni kunnat göra mer för att få fler dömda från förra året? 

– Nej, det är väldigt svårt.

En del ärenden från förra året är fortfarande öppna och utredning pågår. Men de ärenden som lett till en fällande dom är ett fåtal.

Några av dem handlar exempelvis om en 19-årig man som tog sig in i flera tält för att stjäla under Emmabodafestivalen förra året och även överföll en kvinna som sov i ett tält och även onanerade i en spelbutik. Han dömdes i hovrätten till tio månader fängelse och utvisning.

Ett annat exempel gäller en 14-årig flicka som blev tafsad på bakifrån i publikhavet under Putte i parken Leksand. Både hon och hennes två vänner kunde peka ut gärningsmannen, vilket gjorde att en 16-årig kille kunde dömas till 35 timmars ungdomstjänst.

Ett annat ärende som resulterat i en fällande dom handlar om en 22-årig kille som höll om en 17-årig tjej under en konsert under Trästockfestivalen i Skellefteå. När han försökte kyssa henne knuffade hon bort honom. En stund senare tog han henne på brösten innanför tröjan, vilket gav dagsböter för sexuellt ofredande i hovrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro