ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FET-tisdagen eller FETT-tisdagen – så ska semmeldagen uttalas

Emma Björkman · 17 Feb 2015
Uppdaterad 5 Mar 2019
I dag är det fettisdagen. Språkrådet reder ut hur ordet egentligen ska uttalas. 

I dag är det fettisdagen. Språkrådet reder ut hur ordet egentligen ska uttalas.  Foto: TT


I dag är det den stora semmelätardagen. Men hur uttalas den? Fet-tisdag eller fett-tisdag?

klar

Artikellänk är kopierad

Många har antagligen redan klämt en semmelwrap, testat en raw-foodsemla eller mumsat en vanlig semla. Men det är först i dag som fettisdagen infaller. Men hur ska dagen uttalas?Precis som med Apotekarnes julmust finns det flera sätt att säga fettisdagen på – fet-tisdagen eller fett-tisdagen.Men vilket av dem är korrekt?

► Semmelwrappen du kan äta i farten

– I tal säger man fett-tisdagen. Det ingen som uttalar det fet-tisdagen, säger Ingrid Olsson, språkvårdare på Språkrådet, Sveriges officiella organ för språkvård och språkpolitik.

Men den som ändå betonar semmeldagen som fet-tisdagen begår inget språkligt misstag.

– Man får säga som man vill, säger Ingrid Olsson.

► Korv med bröd-semlan utmanar wrapsemlanDagen kan även betonas på andra sätt beroende på var i Sverige man bor. Jenny Öqvist, forskare på institutet för språk och folkminnen, har identifierat fyra dialektala uttalssätt:

Fet-tisdag (med långt e och betoning på fet), fett-tisdag (med kort e och betoning på fett), fet-tis-dag (med långt e och bibetoning på dag) och fett-tis-dag (med kort e och bibetoning på dag).

► Här är nästa nya semla – burgarsemlan

– Visst har det i viss mån med dialekt eller region att göra, men uttalet skiftar nog framförallt mycket från person till person. Vad som däremot är helt säkert är att inget av dessa uttal är ”fel”, säger ►Här är semlan utan grädde eller mandelmassaJenny Öqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro