ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fettpaniken sprider sig

Josefin Michanek · 13 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
– Lyckas man med bantning är det en quick fix för att få bekräftelse, men man blir inte automatiskt lyckligare för det, säger Marie Carlsson som skrivit boken ”Fettpaniken”.  

– Lyckas man med bantning är det en quick fix för att få bekräftelse, men man blir inte automatiskt lyckligare för det, säger Marie Carlsson som skrivit boken ”Fettpaniken”.   Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

FETTPANIK. Vi räknar kalorier, jagar light-produkter, diskuterar bantningsmetoder och springer på gymmet. Marie Carlsson kallar det fettpanik, och i sin nya bok tar hon pulsen på fenomenet. Hon menar att alltför mycket energi i dag läggs på vikt och utseende. – Tänk om all denna energi kanaliserades och lades på något viktigt? Folk skulle ha så mycket roligare, säger hon.

Vad är egentligen fettpanik för något?– Det är samhällsfenomen som går ut på att vi tror att vi kan säga vem en människa är utifrån personens vikt. Vi tror att vi kan se på en människa hur frisk hon är och hur länge hon kommer att leva.

Du beskriver samhället som fixerat vid att människor blir alltmer överviktiga, och vill ge en mer nyanserad bild. Hur?– Genom att plocka fram olika vinklar på hur vikt och hälsa hänger ihop. Jag har tittat mycket på amerikansk ”fettpanikskritisk” litteratur och tanken är att visa att det finns ett annat sätt att se på vad som är en frisk människa än det vi tar för givet.

Du skriver i boken att ”Sveriges största mentala energiläckage är kvinnors viktfokusering”. Utveckla.– En vanlig svensk kvinna får 50–100 impulser dagligen om att det är viktigt att vara smal. Mycket av informationen handlar om huruvida vi är lyckade eller misslyckade och mycket tid slösas bort på tankar om att vi är kassa.

Vad är din förklaring till att det är så här?– Vi vill att det ska synas om någon är bra eller dålig, snäll eller elak. Då blir vikt ett enkelt mått. Många säger att det är marknaden och medierna som styr detta, men det är ju inget stort sagomonster som ligger bakom. Som alla fördomar driver vi det här vidare själva.

Du kritiserar BMI-måttet. Varför tycker du att det är ett dåligt mått på hälsa?– BMI är i princip lika användbart som horoskop när det gäller att förutse livslängd. Det säger bara hur mycket du väger per kvadratmeter men skiljer inte på fett och muskler. Jag menar att man inte kan göra bedömningen om en individs hälsa utifrån en tabell.

Du har beskrivit dig själv som en notorisk viktpendlare. Är det därför du intresserat dig för ämnet?– Jag är inte naturligt smal men gick ner ungefär 50 kilo när jag var i 25-årsåldern genom att ständigt reducera det jag åt och träna jämt. Jag var otroligt viktfokuserad och fick så mycket beröm för att jag gick ner i vikt. Men jag insåg att det är en myt att man blir lyckligare om man är smal.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Michanek
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro