ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fettrik diet bästa bantningskuren

TT · 7 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fett och protein, men inte kolhydrater, är segerreceptet för feta personer som vill gå ned i vikt, enligt en ny studie. Och läkare kan tryggt låta sina överviktiga patienter testa Atkins och liknande metoder, eftersom också värden på blodtryck och blodfetter förbättras.Den slutsatsen drar en grupp amerikanska forskare efter att ha studerat 311 friska men feta eller överviktiga kvinnor i fertil ålder som alla ville gå ned i vikt. Kvinnorna lottades till att följa fyra olika dieter under ett års tid. Resultatet blev att kvinnorna i Atkins-gruppen som åt minst andel kolhydrater men förhållandevis mycket fett och protein, gick ned mest i vikt - 4,7 kilo i genomsnitt vilket är mer än de kvinnor som följde gällande amerikanska kostråd eller två andra dieter med varierande innehåll av kolhydrater.Svenska kostråd är utformade enligt samma princip som de amerikanska. Men trots fetmaepidemin i befolkningen finns för närvarande ingen anledning att ändra gällande näringsrekommendationer, säger Åke Bruce på Livsmedelsverket.-Behandling av överviktiga är inte Livsmedelsverkets område. Våra rekommendationer inriktas på hur övervikt ska kunna förebyggas i befolkningen, inte behandlas, säger han. Marie Odin, som är dietist vid Sophiahemmets överviktsenhet i Stockholm, tycker att resultaten av studien är intressanta, men säger att hon försöker dämpa patienternas entusiasm över påstådda mirakelkurer, eftersom det inte finns några enkla sätt att gå ned i vikt på.-Det kan vara bra att hålla sig till en metod i början, för att få en skjuts, men i det långa loppet är det sunda förnuftet som måste råda, säger hon och påpekar att extremdieter som Atkins komplicerar vardagslivet så att många ger upp av den anledningen. -Dessutom är kolhydrater hjärnans bästa bränsle. Vi måste få i oss kolhydrater, men det ska vara långsamma kolhydrater, säger hon. Praktisk betydelseKvinnorna i Atkins-gruppen tappade inte bara mest i vikt, de fick också sänkt blodtryck och bättre värden på bland annat blodfetter och insulinkänslighet än de andra deltagarna. Varför är oklart, skriver forskarna i medicintidskriften Jama. Det kan bero på frånvaron av kolhydrater eller på den höga andelen protein i kosten.Hur som helst borde resultaten få praktisk betydelse för sjukvården, enligt forskarna själva. Läkare behöver inte bekymra sig för att deras patienter skulle ta skada av att bannlysa kolhydraterna, även om frågetecken fortfarande kvarstår när det gäller effekterna på riktigt lång sikt.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro