ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fi säkrar maktskifte i Stockholm

Leif Oldenburg · 11 Sep 2014
Uppdaterad 11 Sep 2014

Allt pekar på ett maktskifte i Stockholm stad på söndag. Trenden är visserligen densamma som inför riksdagsvalet. Avståndet mellan blocken krymper – men i Stockholms kommun säkrar Fi segern för oppositionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Enligt Opinion Stockholms septembermätning får den röd-grön-rosa oppositionen 50 procent av rösterna mot Alliansens 42,7 procent.

– Alliansen ökar och skillnaden mellan blocken krymper. Trots det är valet antagligen avgjort. De rödgröna med Fi som nu tar plats i fullmäktige har en betydande majoritet, säger Axel Lagerbielke, analytiker på Opinion Stockholm.

Sju procent av de tillfrågade har ännu inte bestämt vilket parti som ska få deras röst, men det lär knappast avgöra Stockholmsvalet. Flertalet har nämligen valt politiskt block och siffrorna är jämnt fördelade mellan blocken.

– Det innebär att det kommer bli svårt för Alliansen att komma ikapp oppositionens försprång, säger Axel Lagerbielke.

För FI betyder det mycket att få in en eller flera representanter både i Stockholm och andra större städer.

– Det innebär ett lyft för feminismen inom kommunpolitiken. Den lokala politiken handlar ofta om väldigt vardagsnära, konkreta frågor som skola och ungas fritid och där kan vi driva vår politik på ett helt annat sätt än tidigare om vi tar plats i fullmäktige, säger Sissela Nordling Blanco som står som nummer två på Fi-listan i Stockholms kommun.

Om Fi tar plats i Stockholms kommunfullmäktige kan man räkna med minst en miljon kronor per år i partistöd.

– Självklart innebär det att våra lokala grupper får helt andra förutsättningar, säger Sissela Nordling Blanco.

I augusti var Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholm, tveksam till ett röd-grön-rosa samarbete.

– Det får vi se efter valet. Det är väljarna som avgör styrkeförhållandena. Miljöpartiet är de som ligger oss närmast, men jag skulle hellre se att vi kunde bryta upp blockpolitiken i Stockholm och jag är nyfiken på samarbete med exempelvis Folkpartiet, sa Karin Wanngård till Metro då.

Rättelse: I dagens tidning anges felaktiga siffror för denna opinionsmätning. Vi beklagar detta. 

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro