ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FI: Skärpta kapitalkrav på bankerna

TT · 8 Maj 2014
Uppdaterad 8 Maj 2014
FI: Skärpta kapitalkrav på bankerna

FI: Skärpta kapitalkrav på bankerna Foto: TT


Finansinspektionen (FI) skärper kapitalkraven på svenska banker. Syftet är att skapa ett stabilare finansiellt system som i sin tur ger positiva effekter på samhällsekonomin, skriver FI i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

FI höjer kraven på hur mycket de fyra storbankerna ska ha i buffert i kärnprimärkapital från den 1 januari 2015.

FI konstaterar också att hushållens skuldsättning är hög och att bankernas motståndskraft därför måste ökas. Därför höjer FI riskviktsgolvet för svenska bolån från 15 procent till 25 procent.

Åtgärden syftar till att låsa in så kallat kärnprimärkapital, som ska täcka eventuella förluster i kriser i banksystemet.

FI har beslutat att de fyra svenska storbankerna ska hålla en systemriskbuffert på tre procent i kärnprimärkapital från den 1 januari 2015 och ytterligare två procent i kärnprimärkapitalkrav inom ramen för det som kallas pelare 2.

Parallellt med det beslutet vill FI också aktivera den kontracykliska kapitalbufferten. Bufferten är ett kapitalkrav som varierar över tiden och ska användas för att stötta kreditförsörjningen när det blir dåliga tider. Den frågan ska nu ut på remiss, och beslut om nivån beräknas komma i höst. Högst troligt kommer bankerna, helt eller delvis, att ta ut sina ökade kostnader på kunderna i form av högre bolåneräntor. FI har tidigare räknat ut att de höjda kapitalkraven ger en stigande bolåneränta på högst 0,3 procentenheter, medan bankerna inte har velat specificera effekterna. Det höjda golvet för riskvikter för bolån från 15 till 25 procent kan grovt räknat översättas i en räntehöjning på cirka 0,25 procentenheter för storbankernas räntor på bolån, enligt Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas. Det gäller samtliga storbanker och för alla löptider, oavsett hur stor marknadsandel de har på bolånemarknaden, tror han.

– De behöver höja. Inte över en natt, men över tiden, säger Håkansson.

En höjning med 0,25 procentenheter innebär att ett bolån på två miljoner blir 5 000 kronor dyrare per år före ränteavdrag.

– Jag tror inte man har prisat in någonting av det här. Swedbank försökte ju i slutet av 2013 att höja 0,25 procentenheter över en natt. Det indikerar ungefär hur mycket bankerna behöver höja, säger han.

Han tror dock inte de skärpta kraven innebär att bankerna behöver ta in nytt kapital, med emissioner eller sänkta utdelningar.

– Bankerna ligger ju redan i dag i samtliga fall över de nya kraven. Det är väldigt mycket tuffare kapitalkrav än i övriga Europa, men ändå når de svenska bankerna redan dit, säger Håkansson.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro