ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fi större på Facebook än i verkligheten

Linnea Holgersson · 12 Feb 2014
Uppdaterad 12 Feb 2014

Partiet har fler aktiva följare på Facebook än de stora partierna – men forskare tror inte att detta kommer påverka valresultatet.

klar

Artikellänk är kopierad

Talespersoner Gudrun Schyman och Sissela Nordling Blanco talar vid en manifestation mot sexuellt våld.
Talespersoner Gudrun Schyman och Sissela Nordling Blanco talar vid en manifestation mot sexuellt våld.Foto: TT

Feministiskt initiativ har väldigt många fler aktiva följare på Facebook än riksdagspartierna. Detta har visat sig i en undersökning som nyhetsmagasinet Fokus har gjort där de tittade på antalet aktiva följare på partiernas Facebooksidor. Med aktiva följare menas en person som gillat, delat eller kommenterat något på sidan. Fi har i år fått fler nya medlemmar än vad Miljöpartiet och Sverigedemokraterna hade tillsammans när de kom in i riksdagen, skriver Fokus.

Men däremot lär partiet få färre röster på valdagen. Medieforskaren Marie Grusell vid Göteborgs universitet tror inte att Facebook-fenomenet betyder att Fi kommer in i riksdagen.

– Deras följare är inte representativa för hela befolkningen. De som är engagerade på Feministiskt initiativs Facebooksida har redan bestämt sig att de ska rösta på dem. Och nya väljare lockas inte för de som är politiskt engagerade på sociala medier är redan det från början.

Marie Grusell tror inte heller att sociala medier blir avgörande för årets val.

– Vi måste titta längre fram, snarare att 2018 eller 2022 blir det. Det tas ännu bebissteg inom användandet av sociala medier, säger hon.

Uppdatering: I en tidigare version av texten framstod det som att Feministiskt initiativ totalt var största partiet på Facebook.

LÄS ÄVEN:

Abba-Benny skänkte 100 000 kronor till Fi

Välkända ansikten på Fi:s listor

De gör en Kärrtorp-kampanj - för ny sexlagstiftning

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Holgersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro