ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FI: Så ser vi oss ett svenskt försvar utan våld

Metro · 11 Apr 2015
Uppdaterad 12 Apr 2015

Säkerhet är frihet från våld. Det skriver Gudrun Schyman, Sissela Nordling Blanco, Victoria Kawesa och Veronica Svärd från Feministiskt Initiativ.

klar

Artikellänk är kopierad

Gudrun Schyman (FI) är en av dagens debattörer.
Gudrun Schyman (FI) är en av dagens debattörer.Foto: TT

Säkerhetspolitikens kärna handlar om att skapa säkerhet för människor. Men i dag finns i stället en allt starkare föreställning om att säkerhet handlar om vilken nation eller sammanslutning som kan rusta upp mest militärt. Men säkerhet nås aldrig genom att stärka våldsystem – snarare genom att motverka våldsystem, skydda våldsutsatta människor och ta itu med orsakerna till våldet.

Vapen och militarism är sällan en lösning på en konflikt, och väpnade konflikter mellan nationer är inte heller det största säkerhetshotet varken i Sverige eller globalt. Militarism göds av maskulinitetsnormer och har samma mekanismer som det övriga strukturella våldet mot människor. Våld handlar om att utöva makt, och detta är något som pojkar och män får lära sig tillhör att vara en såväl patriotisk som en maskulin man.

Enligt World Health Organization (WHO) skördar mäns våld i nära relationer fler dödsoffer varje år än alla världens väpnade konflikter tillsammans eller någon epidemi någonsin gjort och är ett allvarligt säkerhetsproblem. I Sverige dödas i genomsnitt 17-20 kvinnor årligen av en man i en nära eller före detta nära relation.

Samtidigt har vi en global strukturell rasism, där en vit minoritet allt sedan den Transatlantiska slavhandeln och kolonialismen fortsätter att kabla ut en föreställning om att vita människor är normen för mänskligheten. En strukturell global rasism som än idag tar sig i uttryck i hatbrott, våld och mord och går hand i hand med en global maktordning där länder i väst anser sig ha rätten att med militära medel orsaka förödelse i länder i öst och syd.

Det krävs en nytänkande säkerhetspolitik som sätter våldets orsaker och dess sammanhang i fokus om vi ska möta det med bättre politik och riktade insatser. FN uppmanar sina medlemsstater att dramatiskt minska sina militärbudgetar och i stället prioritera insatser mot det globala säkerhetsproblemet våld i nära relationer. Med anledning av att hatbrotten mot afrosvenskar, judar och muslimer ökar riktar de också skarp kritik mot Sverige, med en uppmaning att stärka arbetet mot hatbrott.

Sverige måste ta FN:s uppmaningar på allvar, och vi menar att Sverige liksom andra länder måste ställa om säkerhetspolitiken genom att kapa i det militära till förmån för stora investeringar i våldsförebyggande och konfliktlösande arbete på alla nivåer.

• Förebyggande arbete mot det strukturella våldet, hat och rasism: Maskulinitetsnormer och rasistiska föreställningar legitimerar hot och våld och är ett globalt strukturellt problem. Det kan förändras genom förebyggande arbete som ökade kunskapsinsatser och normkritik i skolväsendet. Gymnasieskolor ska ha en diskrimineringskontaktperson som aktivt arbetar med att förebygga diskriminering, sexism, rasism och mobbning på våra skolor. • Ge alla relevanta professionella grupper obligatorisk utbildning om våld, rasism, sexism, mänskliga rättigheter och handledning i dessa frågor. • Få män att sluta utöva våld. Förutom det förebyggande arbetet måste förövare behandlas och det bör leda till någon form av sanktioner att vägra behandling. Det ska vara lättare att få kontaktförbud och det måste bli konsekvenser när dessa överträds. • Säkra långsiktig finansiering av skydd och stöd för våldsutsatta. Hälften av de som söker skydd undan våld idag på kvinnojourerna nekas på grund av platsbrist - trycket har ökat. Detta är den mest akuta och enskilt viktiga insatsen just nu. • Intensifiera arbetet mot hatbrott. Tillsätt särskilda hatbrottsenheter inom polisen, i hela landet. Mycket behöver göras för att människor ska leva fria från våld, och det kräver att vi börjar benämna det strukturella våldet som det säkerhetspolitiska problem det är och agera därefter.

Gudrun Schyman, Partiledare Feministiskt initiativSissela Nordling Blanco, Partiledare Feministiskt initiativVictoria Kawesa, Ledamot i partistyrelsen för Feministiskt initiativVeronica Svärd, Feministiskt initiativs försvarspolitiska skuggutskott

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro