ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fiasko för Rakel – nu föreslås privatisering

Mary Örnborg · 26 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Anslutningstakten till Rakel är för långsam.

Anslutningstakten till Rakel är för långsam. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen är inte nöjd med polisens nya kommunikationssystem. Nu föreslås en privat aktör ta över.

Rakel, polisen– och räddningstjänstens nya kommunikationssystem, bör drivas av en privat aktör. Det har en arbetsgrupp inom regeringen kommit fram till. 

Motiveringen till förslaget ligger i att anslutningstakten till Rakel är för långsam. Förslaget innebär att staten, genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, äger systemet och fungerar som beställare, medan driften och förvaltningen av Rakel upphandlas av en privat aktör.

En privat aktör skulle kunna skaffa fler användare och förbättra systemets utveckling och kundstöd, tror regeringens arbetsgrupp.– Det har funnits en tydlig struktur att bygga Rakel, men anslutningen av användare och själva användandet har strukturen saknat, säger Thord Eriksson, ordförande i arbetsgruppen, till MSB:s egen tidningen Tjugofyra7.

Fram till och med 2009 hade enbart 19 000 användare i kommuner och landsting anslutit sig till Rakel. Intäkterna blev 4,8 miljoner kronor i stället för de prognostiserade 162.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro