ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fick besked om utvisning – Laleh rasar mot pr-kupp

Emma Björkman & Mathias Gerdfeldter · 22 Jan 2014
Uppdaterad 22 Jan 2014
”Migrationsverket beslutar att avslå din ansökan om vidare uppehållstillstånd” stod det i brevet som var personligt adresserat till Laleh Pourkarim. Laleh är född i Iran och kom till Sverige som tolvåring.

”Migrationsverket beslutar att avslå din ansökan om vidare uppehållstillstånd” stod det i brevet som var personligt adresserat till Laleh Pourkarim. Laleh är född i Iran och kom till Sverige som tolvåring. Foto: Instagram.com/lalehpourkarim


klar

Artikellänk är kopierad

Lalehs inlägg på Instagram
Lalehs inlägg på InstagramFoto: Skärmdump

”Migrationsverket beslutar att avslå din ansökan om vidare uppehållstillstånd”. Så stod det i ett brev med Migrationsverkets logga på som artisten Laleh Pourkarim och andra svenska kändisar fick hemskickat. Men beslutet om utvisning visade sig vara en inbjudan till visningen av filmen ”I am Reva” på Göteborgs Filmfestival. – Inbjudan till #gbgfilmfestival väcker obehagliga minnen. Jag förstår de goda avsikterna verkligen och att man får tåla lite för en god sak, men det är lite som att skicka ett falskt cancerbesked till en som redan haft cancer, skriver Laleh Pourkarim, 31, på Instagram. Laleh är född i Iran och kom till Sverige som tolvåring. Med sin film och inbjudningarna till visningen vill producenten och regissören Naures Sager skapa debatt kring regeringens kritiserade Reva-projekt. – Vissa är inte så jätteglada, de verkar tro att det är en förolämpning. Det är inte meningen, säger han till Sverige Radio, P4 Göteborg om reaktionerna han fått på brevet.

I ett längre inlägg på Facebook ger Laleh också en längre förklaring till sina känslor när hon mottog brevet. Hon berättar där att hon efter en stunds eftertanke insåg att filmskaparna i grunden haft goda intentioner med sin inbjudan.

”[...] SJag ger efter och skriver nu för att fila ner kanterna på min kritik emot brevet,” skriver hon, och fortsätter lite senare i brevet: ”kulle jag ha accepterat att man får kompromissa med våra känslor, skulle jag ha hukat mig [...] i min skyldighet och tacksamhet som ex papperslös? [...] Varför inte, ja! Ja! jag gör detta, men mitt "ja" har en eftersmak måste jag erkänna. En underlig eftersmak av orättvisa som jag inte kan formulera riktigt.”

En stor del av hennes kritik kvarstår, och Laleh konstaterar bland annat att ”när man väl fått sina ’papper’ som papperslös vill man aldrig ha brev ifrån Migrationsverket igen.”

Hon förtydligar att hon anser att kuppen är illa riktad och hade en dålig utformning, att det verkligen inte är ett uppenbart påhitt för alla mottagare, då ”alla i vårt land inte talar perfekt svenska och brevet kom i ett myndighetskuvert och såg väldigt autentiskt ut, det var först i nedre delen av brevet som det bl a framkom att det inte är en ’originalhandling’ - också för många ett otydligt ord”.

Laleh reflekterar i inlägget också över sin egen reaktion, och vad den säger om vår känsla av utsatthet i samhället: ”Vad är det för känslor som inte tål ett endaste litet brev? Hur svag får man vara egentligen?”

Avslutningsvis skriver Laleh att ”slaget för mjukheten människor emellan fortsätter”. Även om hon vill gör sin röst hörd, kommer det inte nödvändigtvis att ske i debattinlägg, skriver hon, utan ”i from av toner och musik, det jag kan bäst.”

Migrationsverket planerar att vidta rättsliga åtgärder för pr-kuppen. Presschefen Fredrik Bengtsson säger till Aftonbladet att tilltaget är ”oacceptabelt”. Metro har varit i kontakt med Lalehs presskontakt som säger att Laleh inte vill ge några ytterligare kommentarer utan hänvisar till sitt inlägg på Instagram.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman & Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro