ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fick epilepsi av Twilightfilm

Johan Mårtensson · 1 Dec 2011
Uppdaterad 7 Sep 2015
Fredrika fick epilepsi av den nya Twilightfilmen. Nu vill hon varna andra. 

Fredrika fick epilepsi av den nya Twilightfilmen. Nu vill hon varna andra.  Foto: Lezanska Sjölin


Ljuseffekterna gjorde att hon fick krampanfall. Har aldrig någonsin svimmat tidigare”. Nu vill hon varna andra.

klar

Artikellänk är kopierad

Biobesöket slutade med ambulans för Fredrika. De kraftiga ljuseffekterna i den nya Twilightfilmen, Breaking Dawn Part 1, gav henne ett epileptiskt anfall. 

– Plötsligt mådde jag väldigt, väldigt dåligt där i salongen. Jag fick kramper, muskelryckningar och tuppade av, säger Fredrika, 26.

Filmen avbröts och andra biobesökare bar bort henne i väntan på ambulansen. När hon vaknade upp på sjukhuset och fick veta att det rörde sig om epilepsianfall blev hon förvånad och förskräckt. Nu vill hon varna andra för Twilightfilmen - särskilt scenen där karaktären Bella föder sitt och vampyrens barn.

– Egentligen älskar jag Twilight, men den där scenen med en massa snabba blixtar i svart, vitt och rött ljus triggade igång en sjukdom som jag inte visste att jag har anlag för. Jag har aldrig någonsin svimmat tidigare, säger hon.

Mats Rosvall, överläkare på neurologiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus, bekräftar att kraftigt blinkande ljus på film kan utlösa epilepsiaktivitet. 

– Ljuspunkterna retar till anfall, säger han. 

Händelsen får konsekvenser för Fredrika. På grund av anfallen får hon nu bland annat körförbud i ett halvår, vilket blir ett hinder för henne i arbetssituationen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro