ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fick felaktigt klamydiabesked i väntrummet

Jenny Sköld · 13 Apr 2014
Uppdaterad 26 Okt 2016

En ung kvinna som besökte en jourklinik i Stockholm tillsammans med sin pojkvän fick diagnosen klamydia, inför sin pojkvän och alla andra som satt i väntrummet. Dessutom var diagnosen felaktig. "Det var sjukt obehagligt", säger hon till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i början av april. Enligt anmälan lämnade kvinnan ett urinprov i mottagningens reception för att kolla om hon hade urinvägsinfektion. Efter några minuter kom sköterskan ut i väntrummet och sa att hon troligtvis hade klamydia och inte urinvägsinfektion. Allt skedde inför pojkvännen, som satt bredvid, och alla andra patienter som väntade på mottagningen. 

– Det var sjukt obehagligt. Jag blev först chockad över att jag kanske hade klamydia och sedan ledsen och frustrerad för att hon sagt det inför min pojkvän. Det hade ju kunnat bli en jättejobbig situaion, säger hon till Metro. 

Dessutom var diagnosen felaktig. När ytterligare några minuter gått kom sköterskan tillbaka och berättade att provet ändå visade att det var urinvägsinfektion efter att det fått stå en stund. 

Att ge sekretessbelagd information om patienters diagnoser i väntrummet strider helt emot verksamhetens riktlinjer,enligt jourmottagningens verksamhetschef. 

– Vi har ännu inte sett anmälan så det är svårt för mig att föregripa utredningen.  Men om det har hänt är det djupt olyckligt. Vi har för det första tystnadsplikt, som är jätteviktig. Sedan ska varje patient naturligtvis mötas med respekt.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro