ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fick genomgå levertransplantation efter felaktig cancerdiagnos

Josefin Svenberg · 2 Jul 2014
Uppdaterad 2 Jul 2014

En man fick genomgå cellgiftsbehandling mot cancer – som två år senare visade sig vara en gallstenssjukdom.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i februari 2011 som en medelålders man fick diagnosen gallblåsecancer efter en utredning vid Skånes universitetssjukhus.

Mannen behandlades med cellgifter under sex månaders tid, men röntgenundersökningar efteråt visade inte på någon förändring och efter en utredning i september 2013 avskrevs cancerdiagnosen.

Orsaken till den felaktiga diagnosen uppges vara svårigheter att skilja en komplicerad gallstenssjukdom från cancer. Att en patolog inte var närvarande när bedömningen gjordes och att fallet aldrig eftergranskades bedöms också ha haft stor betydelse.

Detta enligt en lex Maria-anmälan som sjukhuset nu gjort till Inspektionen för vård och omsorg, där de även uppger att händelsen medfört allvarlig vårdskada.

Mannen tvingades nämligen genomgå en levertransplantation eftersom han hade utvecklat en leversjukdom som var relaterad till den behandling han fått mot den förmodade cancern.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro