ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fick inte sjukförsäkring – för att hon var hörselskadad

Sebastian Chaaban · 4 Nov 2013
Uppdaterad 4 Nov 2013

När Maria Larsson ville teckna en sjukförsäkring till sin dotter så blev det nej. Anledningen: dottern hade en hörselskada.

klar

Artikellänk är kopierad

Eira fick inte sjukförsäkring på grund av sin hörselskada. Nu har hon och mamma Maria Larsson fått rätt i hovrätten. "Jag är så glad att vi vann det här och det är tack vare min mamma som kämpar för mina rättigheter! Och att veta att vi har gjort det lättare för andra som är i samma situation är en härlig känsla. Och med det menar jag att jag hoppas att jag och min mamma har gett andra en motivation." säger Eira till Metro.
Eira fick inte sjukförsäkring på grund av sin hörselskada. Nu har hon och mamma Maria Larsson fått rätt i hovrätten. "Jag är så glad att vi vann det här och det är tack vare min mamma som kämpar för mina rättigheter! Och att veta att vi har gjort det lättare för andra som är i samma situation är en härlig känsla. Och med det menar jag att jag hoppas att jag och min mamma har gett andra en motivation." säger Eira till Metro.Foto: Privat

Nu döms försäkringsbolaget If för diskriminering och ska betala 150 000 kronor i skadestånd. "Det är en så viktig vinst för så många barn och föräldrar", säger Maria. Larsson

Hennes dotter Eira föddes med en hörselskada för 15 år sedan. När sedan Maria 2009 ville teckna en sjukförsäkring till sin dotter blev det kalla handen från If Skadeförsäkring.

Anledningen var att Maria fick vårdbidrag på grund av dotterns hörselnedsättning och försäkringsbolaget gjorde vid den tiden en generell bedömning att inte bevilja försäkringar för personer med vårdbidrag.

Men beslutet överklagades och Svea hovrätt beslutade i tisdag att Maria och Eira har utsatts för diskriminering då familjens ärende inte prövats individuellt.

If Skadeförsäkring ska även betala ut 150 000 kronor i skadestånd.

För Maria Larsson är det en stor seger.

– Det känns fantastiskt. Det är en jättevinst för barn och föräldrar i vår situation med vårdbidrag. Det är 2013 nu och ingen ska särbehandlas bara för att de har ett funktionshinder, säger Maria, som jobbar som polis i Örebro.

– Det är också en stor trygghet. Jag är ensamstående mamma och tänk om något hade hänt min dotter nu under den här tiden, då hade vi stått oss ganska slätt kan jag säga.

På If Skadeförsäkring håller man inte med domen, men säger att man ändrade sina rutiner kring liknande fall sedan 2009.

– Vi hade en annan uppfattning, men det är hovrätten som dömer. Strax efter detta ärende så ändrade vi våra rutiner och gör numera individuella prövningar på barnförsäkringar. Vi menar att vi inte har diskriminerat dem, det vill man så klart inte göra, säger Daniel Claesson, pressansvarig på försäkringsbolaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro