ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fick nytt ansikte – så ser han ut i dag

Tomas Lundin · 19 Okt 2012
Uppdaterad 19 Okt 2012

Richard fick en död man ansikte i en av de mest spektakulära operationerna någonsin. Nu slipper han gömma sig i skuggorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan skottskadan i ansiktet har Richard Lee Norris knappt lämnat hemmet. Men för sju månader sedan fick han en annan mans ansikte i den fjärde operationen av sitt slag någonsin.

Nya bilder som släppts av läkarna på Universitetssjukhuset i Maryland visar hur Richards ansikte ser ut efter att det läkt. Resultatet är slående och tillåter honom att börja leva som en vanlig människa, rapporterar Huffington Post.

Tidigare valde han att bara gå ut på nätterna, och även då gömde han sitt ansikte bakom en mask.

Inte bara skinnet, utan även ansiktsmusklerna, transplanterades i operationen som tog 36 timmar. I dag har Norris 80 procent rörlighet i ena halvan av ansiktet och 40 i den andra. För första gången sedan 1997 kan 37-åringen visa upp sitt känsloregister genom att le och skratta.

Richard före operationen. 15 år efter skottskadan.
Richard före operationen. 15 år efter skottskadan.Foto: University of Maryland Medical Center
Richard strax efter operationen. Förutom ansiktet transplanterades tänder och tunga.
Richard strax efter operationen. Förutom ansiktet transplanterades tänder och tunga.Foto: University of Maryland Medical Center
Sju månader senare har svullnaden lagt sig och Richard har fått ett ansikte som inte får folk att vända sig om på gatorna.
Sju månader senare har svullnaden lagt sig och Richard har fått ett ansikte som inte får folk att vända sig om på gatorna.Foto: University of Maryland Medical Center
klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro