ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fick sparken för att hon var för snygg

Tomas Lundin · 4 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Fox


klar

Artikellänk är kopierad

Bankkvinnan Debrahlee Lorenzana drar till sig männens blickar. Det kostade henne jobbet.

Efter att ha skött sig exemplariskt i flera månader blev 33-åringen inkallad till ett rum. Där förklarade två chefer att hon måste ändra klädstil, eftersom de manliga kollegerna inte kunde koncentrera sig på jobbet.

Citibankcheferna satte upp en lista på plagg hon inte fick bära. Där fanns bland annat polotröjor och knälånga kjolar. Samtidigt bar andra bankkvinnor urringade blusar och kortkort.– De sa att deras kroppsformer var annorlunda än mina och att jag drog till mig för mycket uppmärksamhet, säger hon till The Village Voice.Debrahlee vägrade byta ut sin designergarderob till bylsiga jobbkläder och ansökte om förflyttning till en annan avdelning. Det fick hon, men det blev inte bättre där. Enligt stämningsansökan blev hon systematiskt motarbetad med falska anmärkningar om sen ankomst, kundmeddelanden som aldrig nådde fram och ständiga kommentarer om klädval.– Jag kunde haft på mig en papperspåse och de skulle ändå klaga. Om det inte var skorna så var det byxorna, de hackade på mig varenda dag.På några månader gick hon från att vara en stigande stjärna med 45 000 kronor i månaden till en uppsägning, mindre än ett år efter hon blivit anställd. Nu har Debrahlee Lorenzana stämt arbetsgivaren för diskriminering. Enligt hennes advokat är fallet minst sagt ovanligt, vanligtvis handlar det om kvinnor som tvingas bära mer sexiga kläder på jobbet.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro