ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ficktjuvarnas mål på krogen: Kvinnorna

Clarence Frenker · 30 Nov 2012
Uppdaterad 30 Nov 2012

Kvinnor utgör över 80 procent av ficktjuvarnas offer på Stockholms krogar. Och i två tredjedelar av fallen är de 20–25 år. Det visar en granskning av ett stort antal krogstölder som anmälts under hösten.

klar

Artikellänk är kopierad

Fickstölder fortsätter att vara ett växande problem på Stockholms krogar.

På bara ett år har antalet anmälningar ökat från 715 till 996 under perioden september till oktober. Och i majoriteten av fallen är det unga kvinnor som tjuvarna helst väljer ut som offer. En sammanställning av polisanmälda stölder som gjorts på fem av Stockholms största krogar under hösten visar att kvinnor utgör 80 procent av offren, varav två av tre av kvinnorna är i åldrarna 20–25 år.

– Det vi har märkt är att kvinnorna exponerar framför allt sina mobiltelefoner mer och ofta förvarar dem lite slarvigt. Det gör det lätt för gärningsmannen att följa efter och slå till vid ett lämpligt tillfälle, säger Peter Enell vid citypolisen.

Så sent som i slutet på förra veckan slog polisen till mot en lägenhet i södra Stockholm och sprängde en misstänkt stöldliga som tros ha härjat i Stockholm en längre tid.

I bostaden påträffades över 50 mobiltelefoner, ett 20-tal handväskor, kameror, datorer och solglasögon varpå tre personer – två kvinnor och en man – greps på platsen och häktades i helgen misstänkta för grov stöld alternativt häleri.

Tillslaget skedde efter att två kvinnor blivit bestulna på sina handväskor när de åt lunch på en krog på Södermalm. Den enas telefon spårades då till den aktuella adressen och informationen överlämnades till polisen.

Samtidigt säkrades en övervakningsfilm från gatan som visar hur de två kvinnor som nu sitter häktade hoppade ur en bil, går in på lunchrestaurangen för att en kort stund senare komma ut och åka i väg i den väntande bilen.

– Det är ett ganska stort ärende med många beslagspunkter vilket tyder på att det handlar om någon form av systematik i en ganska stor omfattning, säger Tommy Lövholm vid citypolisen.

Enligt Peter Enell, som nu leder ett samarbete med fem av Stockholms största krogar med syfte att stoppa fickstölderna, arbetar ligorna ofta i liknande mindre konstellationer.

– Det kan vara Iphone-eländet som har bidragit till det stora intresset, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro