ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ficktjuvens trick: Köttsoppa och mosad banan

Anders Göransson · 1 Dec 2013
Uppdaterad 2 Dec 2013

Julhandeln är i full gång, och ficktjuvarna likaså. Och deras trick blir allt mer smutsiga. – Ett offer fick en hink med köttsoppa över sig, säger Peter Enell, inspektör vid Citypolisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stressen och trängseln i julhandeln är ett eldorado för ficktjuvar. I december i fjol anmäldes hela 1 412 fickstölder i Stockholm city - motsvarande 45 stölder om dagen.

– Det är trångt, folk har mer kontanter på sig, och med alla tjocka kläder på sig är det svårare att känna av beröringen när tjuvarna slår till, säger Peter Enell.

På sistone har det blivit allt vanligare att gärningsmännen aktivt söker kontakt med sina offer, som ofta är ensamma unga män eller kvinnor som rör sig på stan sent på kvällen.

– De är framfusiga, går rakt på folk, börjar prata kramar eller skojbrottas folk. Och så plötsligt är mobilen borta.

"Kladd-tricket” är en annan klassiker, som använts vid flera fickstölder de senaste veckorna. Det gått ut på att offret på något sätt blir nedkladdat, varpå förövaren är blott alltför villig att hjälpa till med att torka rent - varvid de passar på att vittja fickorna. Ofta  väljs offer som just varit inne på en bank eller ett växlingskontor och har gott om kontanter på sig.

– Vid ett tillfälle på Sveavägen nyligen fick en person, som han själv beskriver det, en hink med köttsoppa över sig från bron ovanför. Själv såg han ingenting, men vittnen har berättat att de sett mannen som kastade sörjan vara med och hjälpa till att torka av offret - som sedan märkte att han blivit av med en större summa pengar, berättar Peter Enell.

Ärtsoppa, mosad banan och ketchup är andra varianter på ”kladd” som tjuvarna använt.

De finns fler fula tricks som ficktjuvarna lurar dig med. Här är några varianter som Metro har varnat för tidigare:

Dansande ficktjuvar samt pardansande ficktjuvar

”Döva” ficktjuvar

► Ficktjuvar som spelar fotboll

Köande ficktjuvar

► Barnvagnstjuvar

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro