ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fika söder om Söder

Jessica Carlesson · 31 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Fika söder om Söder CafÉ uddvillan har en vidsträckt utsikt över Mälaren. Men när huset byggdes på 1800-talet var det lika mycket för att synas bra från vattnet. Mälaren var rena E 4:an på den tiden. Skärgårdsbåtarna tuffar fortfarande förbi. Flitiga fikagästerna Jennie Timgren och Jenny Rydström njuter av att prata ostört.

Fika söder om Söder CafÉ uddvillan har en vidsträckt utsikt över Mälaren. Men när huset byggdes på 1800-talet var det lika mycket för att synas bra från vattnet. Mälaren var rena E 4:an på den tiden. Skärgårdsbåtarna tuffar fortfarande förbi. Flitiga fikagästerna Jennie Timgren och Jenny Rydström njuter av att prata ostört. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Kafé Pladder ligger i Vintervikens ekologiska visningsträdgård som drivs av en ideell förening.
Kafé Pladder ligger i Vintervikens ekologiska visningsträdgård som drivs av en ideell förening.Foto: Urban Brådhe

Less på kvalmiga trottoarfik och het asfalt? Grönskande oaser med bedårande utsikt finns söder om Söder. Här växer staden så det knakar och nyinflyttade, barnvagnsfolket och stammisar blandas på anrika fik i 1800-talsvillor och nya vattenhål. Följ med Metro på fikapauser i det gröna. På en lummig udde med bedårande utsikt över Mälaren ligger Café Uddvillan. – Man sitter hellre här där man kan prata i lugn och ro och slippa stadsdamm i näsan, säger Jenny Rydström. Hon och kompisen Jennie Timgren bor båda söder om Söder och fikar gärna i grönskan och ser skärgårdsbåtarna tuffa förbi. Jennys pappa hade båt i Klubbensborgs hamn och har kommit hit sedan hon var liten. Café Uddvillan ligger på udden Klubbensborg i Mälarhöjden. Här har det funnits sjökrogar sedan 1600-talet och udden dryper av Bellmanshistoria. Fader Höks krog besjungs i epistel nummer. 49: ”Mollberg styr då dit åt, åt bryggan til vänster; Ren sitt fenster Ren sitt fenster Öpnar Fader Hök. Lägg i land vid krogen.” Huset står kvar vid vattenbrynet och är i dag kaffestuga. Det finns camping och vandrarhem på Klubbensborg, som ägs och förvaltas av sex missionsförbund. Efter klockan 22 ska allmänheten ha lämnat udden och man får varken dricka alkohol eller grilla på området. Klubbensborg ligger på promenadavstånd från Mälarhöjdens t-banestation, men man kan också promenera av sig kakintaget längs vattnet på Hälsans stig som åt väster leder till snickarglädjen och de berömda räkmackorna på Konditori Lyran i Bredäng och åt öster tar dig till Kafé Pladder i Vintervikens prunkande ekologiska trädgård och så småningom innerstan.

klar

Artikellänk är kopierad

Jessica Carlesson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro