ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fildelare ska straffas av sin internetleverantör

Aron Andersson · 26 Feb 2013
Uppdaterad 26 Feb 2013
Fildelare ska straffas av sin internetleverantör

Fildelare ska straffas av sin internetleverantör Foto: Scanpix


Samtidigt som The Pirate Bay söker ett nytt hem kommer enskilda fildelare att straffas av sina internetleverantörer. I USA påbörjas nu en ny kamp mot pirater.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som ägnar sig åt illegal fildelning med Bittorrent-teknik kommer i fortsättningen att varnas och sedan straffas av sin internetleverantör. Nu inleds ett samarbete mellan de amerikanska upphovsrättsorganisationerna MPAA och RIAA och landets fem största internetleverantörer, skriver Torrentfreak.

Arbetet med att stoppa den olagliga fildelningen kallas för "Six strikes”. Det officiella namnet är Copyright Alert System, CAS.

Den som får tillräcklig många varningar, ungefär fem eller sex stycken, från sin internetleverantör kommer slutligen att straffas. Exakt vad straffet består av är dock oklart i dagsläget. För samarbetet har organisationen Center for Copyright Information, CCI, bildats. – Under de kommande dagarna kommer de medverkande internetleverantörerna att påbörja arbetet, säger Jill Lesser, chef för CCI, till Torrentfreak. – I praktiken innebär det att våra innehållspartners kommer att skicka ut besked om misstänkta upphhovsrättsintrång till internetleverantörerna och att de sedan kommer att vidarebefordra till konsumenterna, fortsätter hon.

Enligt Torrentfreak är det fortfarande oklart vad påföljderna blir för den som varnats tillräckligt många gånger. De har tidigare kommit över läckt information som avslöjar att AT&T skulle blockera sajter för den som ägnar sig åt illegal fildelning.

Kritiska röster menar att "Six strikes”-systemet är tandlöst eftersom den som vill undvika att upptäckas enkelt kan göra det.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro