ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fildelarna struntar i Ipred

Gustaf Eriksson · 8 Jan 2013
Uppdaterad 8 Jan 2013
Fildelarna struntar i Ipred  I statistiken från Netnod syns inga spår av den historiska Ipred-domen från Högsta domstolen.

Fildelarna struntar i Ipred I statistiken från Netnod syns inga spår av den historiska Ipred-domen från Högsta domstolen. Foto: Netnod/Scanpix


Nu är Ipred-lagen i full kraft, och industrin trappar upp jakten på illegala filderare. Men det bryr sig inte fildelarna om. Internettrafiken har varit konstant efter domen.

klar

Artikellänk är kopierad

Precis innan årsskiftet ålade Högsta domstolen, HD, internetoperatören Ephone att lämna ut en misstänk nätpirats kunduppgifter i den första Ipred-domen.

På måndagen berättade Metro.se om att Telia Sonera nu tvingas lämna ut information om vem som låg bakom fildelningssajten Swetorrents.org, och att det är startskottet för en mängd liknande ärenden. 

Rättighetsalliansen, som tidigare hette Antipiratbyrån, är en av de aktörer som nu åter börjar jaga illegala fildelare.  – Nu kan vi börja använda lagstiftningen, säger juristen Sara Lindbäck. 

Men fildelarna verkar inte bry sig om den upptrappade jakten. I statistiken från Netnod, som driver de största knytpunkterna för internettrafiken i Sverige, märks ingen minskad aktivitet efter domen.  – Vi har inte sett någon större skillnad alls, säger Patrik Fältström, forskningschef på Netnod.

Den aprildag 2009 då Ipred-lagen infördes rasade internettrafiken med över 30 procent. Eftersom fildelningen utgör en stor del av den totala nättrafiken i Sverige tolkas en nedgång Netnod-aktiviteten som en minskning av fildeningen. Enligt Patrik Fältström är det dock svårt att dra generella slutsatser utifrån trafiksiffrorna. 

– Det kan vara många olika skäl till att trafiken inte ser ut att påverkas. Det kan vara så att folk inte bryr sig, men det är också så att den absoluta trafiken är större nu än 2009. Det innebär att det kan vara en stor nedgång fast den inte märks i sammanställningen, säger han, och fortsätter: – Även nya lagliga alternativ, som Netflix, får trafiken att öka. 

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro