ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fildelning för skivbolag

Aron Andersson · 15 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Metro Tekniks reporter testade att ladda upp en låt på Soundcloud. 

Metro Tekniks reporter testade att ladda upp en låt på Soundcloud. 


klar

Artikellänk är kopierad

Nu räcker det att ladda upp din hemmasnickrade musik på ett ställe. Svenska Soundcloud hjälper dig sprida den vidare till skivbolagen.

– Det är ofta dåligt just nu att du måste ladda upp din musik på flera olika ställen, här laddar du upp en gång och sedan flyttas musiken runt på nätet, säger Eric Wahlforss, som tillsammans med kollegan Alexander Ljung grundade företaget Soundcloud 2007.Till skillnad från de musiktjänster vi är vana vid att se är Soundcloud mer till för musikerna än för lyssnarna. För alla låtar du laddar upp kommer en ljudkurva där dina vänner kan kommentera specifika partier av låten.– Det är jättebra när du jobbar tillsammans med någon som kan säga: här behövs en annan basgång eller ett litet break, säger Eric Wahlforss.På ditt konto har du obegränsat med utrymme och kan ladda upp låtarna i okomprimerat format. Du kan själv välja vilka som ska kunna lyssna på musiken och skapa särskilda låtlistor att dela med dig av. Formen för ett så avancerat konto är dock att du betalar en viss summa i månaden.– Skivbolag har inte tid att jobba med dåliga gratisverktyg. De har pengar att lägga på något som kan ge dem flera timmar tillbaka att ägna på viktigare saker.En funktion som de hoppas ska underlätta för skivbolagen är ”dropbox”, en liten ruta som alla användare kan lägga till på sina egna hemsidor. Dit drar och släpper artister enkelt ett spår från datorn.– Vi har sett de skivbolag som redan säger att de inte längre tar emot cd-skivor eller mp3-filer i mejl. Företaget har de flyttat till Berlin och jobbar nu med samarbeten som kommer att offentliggöras inom en nära framtid. Det handlar om att koppla ihop Soundcloud med andra tjänster och göra verklighet av grundidén, att du bara ska behöva ladda upp din musik på ett ställe.– Det finns en del konkurrens men jag tror att vi har goda chanser att slå igenom den, för det finns förbannat många dåliga tjänster.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro