ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fildelningen rasar efter Ipredkraven

Kristoffer Rengfors · 2 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Istock


klar

Artikellänk är kopierad

I går lämnade de första första ipredkraven in mot fildelare. Nu sjunker fildelningen i Sverige ytterligare.

Dagen då ipredlagen infördes föll den svenska trafiken på internet med över 30 procent. Dag två, efter att nyheterna om att de första kraven på att få ut illegala fildelares ip-nummer inkommit till Solna tingsrätt sjunker mängden trafik ytterligare.

Vid klockan 13.00 på torsdagen har trafiken registrerad av mättjänsten Netnod sjunkit med ytterligare 15 procent mot gårdagens siffor. – Merparten av all internettrafik är fildelning. Därför finns det ingen annan förklaring till den här kraftiga trafiknedgången än den nya Ipredlagen, sa Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån, till Metro i går. Men den moderate riksdagsmannen Karl Sigfrids hävdar att det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser om fildelningen kommer att minska. – I Finland blev det en liknande utveckling när en motsvarande lag infördes. Men efter tre månader hade fildelningen återigen stigit och passerat nivåerna från innan lagen infördes. På lång sikt kommer lagen inte påverka fildelandet, och det vet upphovsrättsindustrin också, säger hanAntipiratbyrån har trots den omedelbara trafikminskningen krävt ytterligare åtgärder för att stoppa den illegala fildelningen. Karl Sigfrids varnar nu för att skiv- och filmbranschen kommer att kräva ytterligare skärpningar av lagen.– Det faktum att bland annat ifpi uttalat sig för att blockera och stänga av internetanvändare tyder på att de innerst inne vet att lagen inte kommer att fungera. Nästa steg blir att de kommer kräva betydligt brutalare åtgärder.

8 av 10 läsare tänker börja surfa anonymt

ANONYM. Bland Metro.ses läsare finns inget större förtroende för att ipredlagen ska minska den illegala fildelningen. Sex av tio läsare tror att lagen inte kommer ha någon effekt alls, eller till och med få fildelandet att öka. Endast tre procent av Metro.ses läsare tror att ipred kommer göra att den illegala fildelningen minskar rejält. 37 procent tror att fildelningen kommer minska något. Samtidigt uppger åtta av tio läsare att de efter ipredlagens införande kommer att börja använda någon tjänst som gör deras surfande anonymt på nätet. Något som skulle göra det svårt för upphovsmän att hitta illegala fildelare.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro