ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fildelningsdebatten – ett skyttegravskrig

Henry Lundholm · 13 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Musikjournalisten Tony Ernst har skivit en bok om musikindustrin.

Musikjournalisten Tony Ernst har skivit en bok om musikindustrin.


klar

Artikellänk är kopierad

NEDLADDNING. I den ena rännan ligger de som vill kasta fildelare i fängelse –  i den andra de som inte vill betala ett öre för en låt och tycker att artister ska leva på att sälja bandtröjor.

Författaren och musikjournalisten Tony Ernst beskriver debatten om framtidens musikindustri som ett skyttegravskrig i boken ”6 miljoner sätt att jaga en älg på” som släpps i dag.– Vi måste hitta gemensamma lösningar som alla kan vara lite lagom missnöjda med, säger han om dödläget.

Dagens tonåringar har aldrig betalat för en låt. Hur ska man kunna få dem att börja  göra det?– Jag vet inte om det går. De kommer att skaffa nya mp 3-spelare, köpa kläder från hiphopartisters märken och gå på konserter. Däremot kan man inte förlita sig på att de betalar för exemplarutgivning av musik.

Så vem kommer att tjäna pengar på musik i framtiden?– Svårt att sia om,  men man kan i alla fall säga att det inte är de som tjänat på musik hittills, skivbutiksägare och den stora skivindustrin.

Hur mycket har musikindustrin sig själv att skylla för att det blivit så här?– Det har funnits gott om tidpunkter när de har haft chans att göra någonting men man har valt att stämma skiten ur fildelarsajter som Napster och satsa på lobbying för strängare lagar i stället. Kostnaden i advokater överstiger säkert det man förlorat i nedladdade låtar.

Svenska Spotify, där man lyssnar direkt i stället för att ladda ner, har beskrivits lite som frälsningen för laglig  musik. Är det så vi kommer att lyssna i framtiden?– Branschen kommer se till att kunna tjäna pengar på flera sätt samtidigt. Spotify och annan strömmad musik kommer att vara ett sätt av många, men inte frälsningen.

Vilka andra betalmodeller kommer vi att få se?– Vi kommer definitivt få se någon form av bredbandsskatt för att betala för nedladdningen. Sedan tror jag inte att de pengarna kommer att gå till de artister vi faktiskt laddar ner.

Du menar att Per Gessle kommer att få pengarna i stället för underground-artisterna?– Ja, precis. Det viktigaste verkar vara att vi lägger någon sorts samvetets duntäcke över det, inte att rätt artister får betalt.

Albumet blir mindre viktigt eftersom många laddar ner låt för låt. Kommer vi läsa låtrecensioner i stället för skivrecensioner i framtiden?– Det kommer vi göra mer och mer. Något jag också tror att vi kommer att få se är att recensenten till exempel väljer de 25 bästa Ry Cooder-låtarna med en kort presentation av varje snarare än att recensera senaste plattan eller singeln.

Tony om ...

Favoritartisten: Får man bara välja en? I så fall får det bli Bob Dylan.

Bästa musikcommunityt: Oink, innan det lade ner.

Bästa countrylåttiteln:  Merle Haggards ”I take a lot of pride in what i am” identifierar jag mig väldigt mycket med.

klar

Artikellänk är kopierad

Henry Lundholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro