ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fildelningsfrågan handlar om lättja och girighet

metro · 12 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Hanna Fridén - Journalist och bloggare

klar

Artikellänk är kopierad

Lägg handen på hjärtat och säg ärligt att du aldrig laddat ner något? Exakt, det är enkelt, praktiskt och gratis. Kanske har du för avsikt att kompensera artister genom att köpa deras skiva i ett senare läge. Och det gör du, somliga av dem, men många du älskar står helt okompenserade.

En gång i tiden var jag aktiv i ”kampen” för att få företag att inse att de behövde anpassa sig efter dagens teknik. I dag finns det däremot artister som delar ut sin musik gratis och billiga alternativ som Spotify. Men det finns fortfarande folk som propagerar för helt fri fildelning, som inte ser en poäng i att använda Spotify eftersom de ändå kan få tag på musiken helt gratis. Dessa argumenterar för att kultur ska spridas fritt och att det är rent ut sagt naivt att tro att företag kan sälja musik, tv-serier och film i framtiden. De påstår att det handlar om demokrati för att de flesta har laddat ner, och således borde olaglig fildelning legaliseras.

Min bild av framtiden ser annorlunda ut. Internet är fortfarande i sitt begynnelsestadium, vi surfar runt utan restriktioner. Du har ett IP-nummer som identifikation, men ett knapptryck bort och du surfar genom en proxyserver som får det att framstå som att du är en anonym jeppe i Ryssland. I verkligheten är ditt ansikte din ständiga identifikation, tillsammans med ditt betalkort. Samma sak kommer ske på internet. Storföretagen kommer att kräva kompensation för sina produkter och ekonomiska intressen går alltid före ideella. Först ut är Ipred, nästa blir att tjänster som döljer din identitet kommer att bli olagliga, sedan Acta, och till slut kommer vi alla behöva legitimera oss innan vi börjar surfa. Det här skulle förmodligen ske i vilket fall, men fildelningskampen påskyndar onekligen hela processen, provocerar företag till aktion.

De nya lagarna kommer att införas med argument om sexbrottslingar, terrorism, och så vidare, men det kommer också att slå tillbaka mot möjligheten att läcka viktiga dokument till allmänheten, forum för det fria ordet kommer att begränsas och därav yttrandefriheten.

I dag handlar inte fildelningsfrågan om demokrati, yttrandefrihet och kulturspridning. Den handlar om lättja och girighet. De här aktionerna kommer att slå tillbaka mot det som är fantastiskt med Internet i dag. Det är synd att vi gång på gång genom historien får veta att vi inte kan hantera frihet, att vi behöver någon som går in med järnhand och styr det vi gör bara för att det är så mänskligt att bete sig ansvarslöst och själviskt så fort vi kan.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro