ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Filippa, 8, behöver ett nytt hjärta

Annika Anjou · 4 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Hela familjen, mamma Felicia, pappa Jörgen, och bröderna Samuel och Elliot finns vid Filippas sida på intensiven vid Barn och ungdomssjukhuset i Lund.

Hela familjen, mamma Felicia, pappa Jörgen, och bröderna Samuel och Elliot finns vid Filippas sida på intensiven vid Barn och ungdomssjukhuset i Lund. Foto: Kinga Lezanska


– annars kan hon dö

klar

Artikellänk är kopierad

Filippa, 8-åring från Malmö, lever på övertid. Hon är livshotande hjärtsjuk och står först i norra Europas akuta transplantationskö för barnhjärtan, den så kallade Urgent call-listan. Och det är bråttom. Sedan i januari är hon fjättrad vid sina livsuppehållande apparater på barnintensiven i Lund och blir allt svagare. Samtidigt är det skriande brist på barn-organ. – Ingen vet hur länge hon måste vänta på ett passande hjärta, säger Filippas pappa Jörgen Didricksson.ALLT SJUKARE När Filippa var tre år upptäcktes ett blåsljud på hjärtat. Ett år senare blev hon akut sämre med hjärtsvikt. Hon opererades, men grundproblemet, stela hjärtkamrar, går inte att operera bort. Sedan dess har mamma Felicia varit sjukskriven med sin allt sjukare dotter. När andra barn varit ute och cyklat, har Filippa tittat på. Hon satt mest hemma och lekte stillsamma lekar. – Hon blev bara tröttare och tröttare, mådde illa och slutade till sist att äta, berättar Felicia Trellid. Förra hösten fick flickan en knappsond inopererad på magen. Syftet var att hon skulle bli piggare och starkare av att få jämn näring. I stället blev hon ännu svagare av operationen och kopplades till en respirator. Det svaga hjärtat orkade inte längre hålla lungfunktionen uppe. Filippa ligger på intensiven sedan i januari i år. Runt sängen står bipande maskiner:  respirator, hjärtövervakning, sondstativ och en dialysapparat som hjälper njurarna. Korta stunder orkar hon sitta upp och leka med lillebror Samuel. Halsröret till respiratorn hindrar henne från att prata så när Filippa vill nåt kommunicerar hon med ett hemmagjort teckenspråk. EN DAG I TAGET Hela tiden finns sjukhuspersonal i Filippas närhet. När det blir för tungt i hennes luft-rör måste undersköterskan Inger Gravin suga rent. Personalen följer också med de få gånger hon orkar lämna rummet. – I bland tar vi en liten sväng i vagn, i korridoren eller en kort tur runt sjukhuset, berättar Jörgen Didricksson. Hela familjen präglas av Filippas väntan på ett nytt hjärta. – Vi vågar bara tänka en dag i taget. Varje morgon kan vara hennes sista, konstaterar Felicia. De bor på Ronald McDonald’s-hotellet intill sjukhuset och den enda gången Jörgen ser hemmet i Oxie är när han kollar posten. Varje dag kör och hämtar han Filippas femårige lillebror Samuel på dagis. All annan tid tillbringar hela familjen vid Filippas sjuksäng. Yngste familjemedlemmen Elliot är bara tre veckor gammal och ännu rätt ovetande om den ovanliga vardagen. Men Felicia längtar tills alla kan åka hem igen och hon får ro att jobba i trädgården. Jörgen drömmer om en familjesemester i nyköpta husvagnen Och Samuel längtar tills Filippa kommer hem på riktigt. Då ska de plocka jordgubbar i trädgården och äta medan de gungar i hammocken.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Anjou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro