ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Filippinerna bromsar vaccin mot denguefeber – kopplas till tre dödsfall

Filip Joelsson · 7 Feb 2018
Uppdaterad 7 Feb 2018
Konstaterar att Dengvaxia inte är redo för massvaccinering.

Konstaterar att Dengvaxia inte är redo för massvaccinering. Foto: Scanpix


I slutet av förra året bromsade Filippinerna massvaccineringen mot Denguefeber i landet för att utreda om vaccinet kunde kopplas till plötsliga dödsfall bland 14 barn. Nu har experter kommit fram till att åtminstone tre av barnen kan ha dött på grund av vaccinet.

klar

Artikellänk är kopierad

I november förra året uppdagades att Dengvaxia – världens första vaccin mot denguefebern – kunde leda till allvarliga sjukdomar hos den som inte exponerats för viruset tidigare. Nyheten orsakade ramaskri i Filippinerna, eftersom över 800 000 barn i skolåldern redan fått vaccinet under 2016.

Hälsovårdsministeriet i landet beslutade att bromsa massvaccineringen för att undersöka 14 plötsliga dödsfall som misstänktes ha kopplingar till Dengvaxia. Nu har resultaten av undersökningen offentliggjorts, och det har visat sig att tre av barnen kan ha dött av vaccinet, skriver Reuters.

– Tre fall visade sig ha orsakssamband. De dog av dengue, trots att de fått Dengvaxia. Två av dem kan ha dött på grund av misslyckande med vaccinet, sade hälsosekreteraren Enrique Domingo vid en presskonferens, enligt Reuters.

Vidare konstaterar man att Dengvaxia inte är redo för massvaccinering, och att man nu behöver 3-5 år på sig att undersöka ytterligare effekter och reaktioner hos de som fått vaccinet.

Denguefebern, som sprids via myggor, är världens snabbast växande infektionssjukdom och orsakar en halv miljon livshotande skador samt dödar uppemot 20 000 personer, framförallt barn, varje år, skriver Reuters.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro