ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Filippinsk terroristfilm utlagd på Youtube

TT · 21 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den al-Qaida-kopplade extremistgruppen Abu Sayyaf på Filippinerna har upptäckt Youtube.För första gången kan två videosekvenser från gruppen som är skyldig till några av de värsta terrorattackerna på Filippinerna skådas på nätsidan.

Inslagen visar Abdurajak Janjalani som grundade Abu Sayyaf med pengar från al-Qaida 1990 samt hans yngre bror Khadaffy Janjalani. Abdurajak Janjalani dödades av säkerhetsstyrkor 1998, hans bror förra året på Jolo.Arméns talesman Bartolome Bacarro sade att klippen tagits från en timslång video som distribuerats runtom i arabisktalande extremistkretsar.Enligt honom talades det arabiska på bandet för att tilltala förmögna eventuella bidragsgivare i Mellanöstern samt nya rekryter.Armén som satt igång en kraftig offensiv mot rörelsens befästningar på de södra öarna Jolo och Basilan avfärdade tilltaget som "ett tecken på desperation".Abu Sayyaf blev kända internationell 2000 och 2001 med en serie spektakulära kidnappningar av västerländska turister i utbyte mot pengar till vapen. Gruppen har också beskyllts för dödliga bombningar, däribland en attack på Manilas järnvägar och ett attentat mot en färja som dödade mer än 100 personer och är det värsta terrordådet på Filippinerna hittills.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro