ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Film visar: Gärningsmannen valde ut sina offer

TT/Ida Gustafsson · 22 Okt 2015
Uppdaterad 23 Okt 2015
Personer tänder ljus och lägger ned blommor utanför skolan Kronan på torsdagen.

Personer tänder ljus och lägger ned blommor utanför skolan Kronan på torsdagen. Foto: Adam Ihse/ TT


Gärningsmannen angrep inte de med ljus hy, berättar polisen på en presskonferens. Vid en husrannsakan i mannens bostad har polisen hittat något som påminner om ett självmordsbrev.

klar

Artikellänk är kopierad

På fredagsmorgonen bekräftade polis att skolattacken kan ha varit ett hatbrott med rasistiska förtecken. Dessutom ska polisen ha hittat ett avskedsbrev. 

- Det är utlänningsfientligt och där framgår att han är ensam om det här, säger Thord Haraldsson till Aftonbladets webb-tv om det dokument som hittades i den misstänktes bostad.

Han uppger även att innehållet i brevet pekar på att det var en planerad handling. ekar också på att polisen på övervakningskameror kan se att gärningsmannen pratar med ljushyade människor på skolan.I en övervakningsfilm som polisen beslagtagit från skolan visar hur 21-åringen "selekterat sina offer". Han ska ha valt ut dem med mörk hy, berättade förundersökningsledare Thord Haraldsson under presskonferensen.  Förundersökningsledaren p

– Vi ser även vad som hände med dem som var mörkare i hyn.

Polisen har beslagtagit 21-åringens bil och enligt GP ska de ha hittat ett avskedsbrev. Under dagens presskonferens uppger polisen att gärningsmannen marscherat runt i skolan och att hans klädsel pekar "åt nazisthållet". Polisen uppger att de även hittat en bil som de misstänker tillhör gärningsmannen. I bilen fanns ett fodral till vapnet som polisen uppger är ett svärd.

►LÄS MER: Bildspecial: Timmarna som förändrade allt

På fredagens presskonferens uppger polisen att polisens uppgifter att ett av de vuxna offren huggits ner utanför skolan var felaktig. Mannen ska i stället ha tillfogats skadorna inne i skolbyggnaden och sedan rusat ut. Larmet kom till polisen 10.09 och vid 10.17 var polisen på plats och avlossade skott mot gärningsmannen. 

En maskerad gärningsman med två stickvapen skadade fyra personer på skolan innan han skottskadades av polis. Ett av offren, en man i 20-årsåldern som var elevassistent, avled på plats. En 17-årig elev avled på sjukhus liksom den misstänkte 21-årige gärningsmannen, efter att ha träffats i bröstkorgen och fått skador i levern.

En man i 40-årsåldern som var lärare och en elev i 15-årsåldern vårdas fortfarande på sjukhus. Den 41-årige mannen har transporterats till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Hans tillstånd uppges vara allvarligt, men stabilt. Elevens tillstånd uppges vara stabilt. 

►LÄS MER: Här är bilden på den misstänkte mördaren

Tänder ljus

I dag fortsätter människor att komma till skolan för att tända ljus och visa deltagande.

– Vi vill visa empati och medkänsla för de drabbade. De flesta är inte som han som gjorde det här, säger Jakob Haskoli och Zejnepe Haskoli, som kommit till skolan där flera brev med hälsningar till offren har lämnats i gräset.

Alla frågar sig nu varför, berättar Tony Ilio som känner familjen till elevassistenten som blev dödad.

– Det är omänskligt det som har hänt. Här har människor kommit från andra länder för att få trygghet och så kommer en galning och gör så här. Jag saknar ord, säger han.

Han är så kallad trygghetsvandrare och finns på plats utanför skolan för att stötta de som behöver.

– Det är så sorgligt. En så fin pojke, en så fin familj. Det är en sorg för hela samhället.

Elever som var utanför skolan i går berättar om en rädsla för att komma tillbaka.

– Min bror såg honom med den svarta masken och ett långt svärd. Han såg lustig ut så flera ville ta bilder ihop med honom, men min bror sprang därifrån, berättar en flicka som fick sitta i sitt klassrum och vänta nästan fem timmar innan hon fick komma ut till sin mamma.

►LÄS MER: Löfven om svärdattacken: "En svart dag för Sverige"

klar

Artikellänk är kopierad

TT/Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro