ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Film visar: Vakt dunkade nioårings huvud i stengolvet

Karolina Skoglund · 9 Feb 2015
Uppdaterad 10 Feb 2015

En 9-årig pojke greps av en vakt efter att ha tjuvåkt på tåget. En film, som Sydsvenskan.se publicerat, visar hur en vakt dunkar den lilla pojkens huvud i golvet – samtidigt som pojken skriker desperat.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Youtube/Sydsvenskan.

Två pojkar ska ha tjuvåkt på tåget i fredags, och stoppades av ordningsvakter på centralstationen i Malmö. Enligt ett vittne till Sydsvenskan ska vakterna ha försökt tala med pojkarna, men då de inte verkade förstå svenska fungerade inte kommunikationen. 

Ett vittne filmar då vad som händer – och det är starka bilder. Inspelningen visar hur ordningsvakten sitter gränsle över pojkens bröst och trycker sin hand över hans mun och näsa.

– Han ser ut att väga minst 90 kilo, men han sätter sig på honom och slår hans huvud i marken. Det låter högt. Vi springer dit, andra springer dit och skriker att de ska sluta, men vakterna skriker tillbaka att vi ska backa, säger vittnet till Sydsvenskan.  ► Polisen väljer att inte utreda: Vaktens våld mot nioåringen är inte överdrivet

Anders Lönnebo är vd på Svensk Bevakningstjänst AB, där ordningsvakterna är anställda.

– Vakterna har blivit ombedda att kvarhålla pojkarna. Varför vet jag inte. Men nej, det se ju inte bra ut på den här filmen, säger han till Metro. 

Enligt Anders Lönnebo är vakten som syns på filmen tagen ur tjänst. 

– Han är tagen ur tjänst tills vi utrett vad som hänt. Det som syns i filmen ser som sagt inte bra ut men vi vill få oss en uppfattning om hela situationen. 

Men är det okej att använda våld mot en 9-åring? 

– När man jobbar med polisiära befogenheter så har man rätt att använda våld, men inte mer våld än vad situationen kräver. 

Det är alltså okej att bruka våld mot en 9-åring? 

– Ja, om situationen kräver det. 

Lars Förstell, pressinformatör på polisen i Skåne, säger att vakterna ombads att omhänderta pojkarna sedan de rymt från ett vårdhem. 

– Men de ville inte gå med på det. Det är så jag uppfattat situationen. 

Pojkarna ska, efter en grundlig undersökning, ha förts tillbaka till vårdhemmet av polisen. Det finns enligt  ingen polisanmälan mot vakten som dunkar pojkens huvud mot golvet. Lars Förstell

– Polisen har tittat på det och sett att det inte finns anledning att gå vidare med det. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro