ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Filmade de boende - med 30 övervakningskameror

Johanna G Jimenez · 3 Jul 2013
Uppdaterad 3 Jul 2013

De boende i bostadsrättsföreningen filmades dygnet runt. Ett 30-tal övervakningskameror skulle få bort sopsorteringsfusk och annat bus. Men filmandet är omotiverat och kränkande, menar Datainspektionen som nu tvingar föreningen att plocka ner kamerorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Datainspektionen skriver i sitt beslut att kamerorna i den aktuella bostadsrättsföreningen i Haninge ska tas ner, då övervakningen är kränkande och strider mot personuppgiftslagen. Kamerorna, som rullat dygnet runt, har bland annat suttit i grovsoprummet, gymmet och pingisrummet.

– I stort sett alla vi som bor här anser att det är väldigt obehagligt att filmas och vi medlemmar var inte med i beslutet att sätta upp kamerorna. Helt plötsligt satt det en lapp i trappen om att vi skulle bli filmade. Allt har gått totalt fel här, säger en av medlemmarna, som varit i kontakt med Datainspektionen.

Syftet med kamerorna i grovsoprummet var enligt uppgifterna till Datainspektionen att komma åt omfattande skadegörelse och misskötsel som medfört stora kostnader för föreningen. Datainspektionen skriver att det kan vara tillåtet med övervakning i detta syfte, men de anser inte att föreningen lyckats visa att problemen med sopsorteringen är så stora att det motiverar kameraövervakning. Inte heller har de kunnat presentera konkreta exempel på misskötsel, skriver Datainspektionen i sitt beslut.

Metro har sökt den före detta ordföranden, och den nuvarande styrelsen för en kommentar, utan resultat.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna G Jimenez
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro