ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Filmade nakna barn – smet till Thailand

John Lindblom · 2 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Här i Thailand tillbringade den 29-årige mannen två år och undvek på så sätt att åtalas för att ha filmat nakna barn i bastun på ett kollo.

Här i Thailand tillbringade den 29-årige mannen två år och undvek på så sätt att åtalas för att ha filmat nakna barn i bastun på ett kollo. Foto: Scanpix


Hölll sig undan tills preskriptionstiden gick ut

klar

Artikellänk är kopierad

Den åtalade 29-åringen vägrade svara på delgivningsbreven och till slut tvingades åklagaren att preskribera smygfilmningen av kollobarnen. Bara timmar efter att preskriptionstiden gått ut kontaktade han polisen om sin beslagtagna filmutrustning. Nyss hemkommen från sitt gömställe i Thailand. – Klart man kan uppröras över hur enkelt man kan få brottsmisstankarna preskriberade, säger kammaråklagare Eva Thunegard, som i förra veckan beviljade kolloledarens begäran om att återfå datautrustningen.Det var i juni 2007 som smygfilmningen i bastun av de nakna kollobarnen upptäcktes på Norrtäljekolonin. Den 29-årige kolloledaren greps och misstänktes även för lagring av de smygtagna bilderna.Strax innan åtal väcktes försvann mannen till Thailand med skyddade personuppgifter efter att tidigare ha blivit hotad. Via polisen fick tingsrätten delgivningen vidaresänd men trots åtskilliga försök hämtade han aldrig ut handlingarna och gav sig till känna. Men det har han alltså gjort nu. – Den stämde personen måste delges och preskriptionsreglena är som de är, konstaterar åklagare Lars Göransson, som stämde kolloledaren för ofredande och brott mot lagen om allmän kameraövervakning.Kolloledaren arbetar i dag som lärare i ett annat land och är inte längre misstänkt för något brott. – Inga kommentarer. Förutom att jag undrar hur du lyckades hitta min e-postadress, skriver kolloledaren i e-postsvar. Enligt kammaråklagare Eva Thunegard fanns inga bilder på smygfilmningar i den dator som nu återfås av kolloledaren. Dessa ska han själv ha raderat, enligt polisutredningen.– Bedrövligt att det är så enkelt att slippa rättegång och eventuell dom, säger en förälder till ett av de filmade barnen.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro