ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Filmade rättegångar kan hamna på nätet

Jonas Andersson · 22 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Snart startar försöket med att filma vittnesmål under rättegångar. Men det finns farhågor om att de filmade vittnesmålen kan komma i orätta händer och spridas på nätet. Detta framgår av en skrivelse från domstolsverket till justitiedepartementet.

I dag görs endast ljudupptagningar vid domstolarna. Den 1 november 2008 ska hela reformen träda i kraft och samtliga tingsrätter i Sverige ska börja filma vittnesmålen. Hovrätterna kommer vid överklagande att få möjlighet att titta på det filmade förhören från tingsrätten och behöver inte kalla vittnen igen om det inte anses behövas. Redan i höst startar försök med bildupptagning på en del tingsrätter. Det är oklart vilka som kommer att utses till försöksdomstolarna, enligt Tobias Eriksson, kansliråd vid justitiedepartementet.– Riksdagen tar beslut om det så snart den har öppnat, säger han.

En arbetsgrupp, beståenden av domstolspersonal, advokater och åklagare har uttryckt oro för den personliga integriteten.– Sekretess ska vara grundregeln. Tanken är att allmänheten inte ska kunna få ut bildmaterialet. Däremot ska parterna få ta del av det, men frågan är hur, säger Tobias Eriksson.Domstolsverkets arbetsgrupp tror att det skulle kunna uppstå situationer där journalister betalar parterna för att få tillgång till de känsliga bildupptagningarna.

Om datafilerna med förhören inte lämnades ut skulle en lösning i stället kunna vara att parterna fick komma till tingsrätten och titta på förhören där. Men då finns bland annat problem med att de skulle kunna filma materialet i smyg med sina kameramobiler.Domstolsverket efterlyser nu klara direktiv.”Troligen blir det så att om ingenting görs så kommer några domare lämna ut bildupptagningarna, andra inte”, skriver domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén till justitiedepartementet.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro